skład / składniki
metoda gotowania
jeśli masz całą tuszę miętusa, musisz ostrożnie podejść do cięcia ryb. W żadnym wypadku nie należy uszkadzać pęcherzyka żółciowego, w przeciwnym razie wątroba zostanie nasycona goryczą i zepsuta. Po wyjęciu wątroby dokładnie ją myjemy i oczyszczamy z filmu. Możesz ugotować wątrobę w całości lub pokroić na kawałki.
wątroba ma dość wyrafinowany smak, który łatwo się gubi, jeśli przesadzisz z przyprawami. Wszystko z umiarem-tylko po to, aby nadać pożądany smak.
gotuj wątrobę we wrzącej wodzie przez około 10-15 minut, dodając sól, koperek, pietruszkę, liść laurowy. Podczas gotowania wątroba pozbywa się tłuszczu. Bardzo ważne jest, aby nie strawić, w przeciwnym razie wątroba stanie się sucha i bez smaku.
podczas gotowania wątroby można pokroić chleb. Schłodzić gotową maxę, a następnie udekorować ziołami i świeżym ogórkiem. Możesz polać sokiem z cytryny.
dobrą opcją jest zrobienie kanapek z ciasteczkami miętusa. Można go również podawać jako przystawkę lub danie główne z dodatkiem warzyw.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Miętus gotowany - 92 kcal/100g
- Miętus świeży - 80 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g