Maxa-wątróbka miętowa gotowana

najdelikatniejszy przysmak z wątroby miętusa. Przygotuj-polizasz palce! Dla doświadczonych rybaków nie jest tajemnicą, że Max to wątroba miętusa. Nawiasem mówiąc, na Syberii jest również spożywany na surowo. Daje doskonałe bogate ucho. Może być również smażony, marynowany, używany jako nadzienie do ciast. Ostatnio wypróbowałem to i podobało mi się! Krewni też docenili.
nastjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 75 % 15 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 20 % 4 g
83 kcal
IG: 25 / 75 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

jeśli masz całą tuszę miętusa, musisz ostrożnie podejść do cięcia ryb. W żadnym wypadku nie należy uszkadzać pęcherzyka żółciowego, w przeciwnym razie wątroba zostanie nasycona goryczą i zepsuta. Po wyjęciu wątroby dokładnie ją myjemy i oczyszczamy z filmu. Możesz ugotować wątrobę w całości lub pokroić na kawałki.

wątroba ma dość wyrafinowany smak, który łatwo się gubi, jeśli przesadzisz z przyprawami. Wszystko z umiarem-tylko po to, aby nadać pożądany smak.

gotuj wątrobę we wrzącej wodzie przez około 10-15 minut, dodając sól, koperek, pietruszkę, liść laurowy. Podczas gotowania wątroba pozbywa się tłuszczu. Bardzo ważne jest, aby nie strawić, w przeciwnym razie wątroba stanie się sucha i bez smaku.

podczas gotowania wątroby można pokroić chleb. Schłodzić gotową maxę, a następnie udekorować ziołami i świeżym ogórkiem. Możesz polać sokiem z cytryny.

dobrą opcją jest zrobienie kanapek z ciasteczkami miętusa. Można go również podawać jako przystawkę lub danie główne z dodatkiem warzyw.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Miętus gotowany - 92   kcal/100g
  • Miętus świeży - 80   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy