Sałatka warstwowa z gotowanej wołowiny z grzybami Zimowa opowieść

pyszna sałatka z oryginalnym noworocznym, świątecznym wystrojem!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 67 % 22 g
węglowodany 6 % 2 g
227 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugotowaną cielęcinę pokroić w paski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż pierwszą warstwę, posmaruj majonezem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel żółtka od białek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj żółtka na drobnej tarce. Połóż drugą warstwę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój grzyby i cebulę w kostkę. Sól, pieprz. Smażyć na oleju do miękkości. Ostudzić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż warstwę grzybów na warstwie żółtka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dalej majonez.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ugotowane marchewki na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    A ostatnią warstwą są białka starte na grubej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Udekoruj sałatkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tak jest!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego i Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy