warstwowa sałatka z gotowanej wołowiny z grzybami Zimowa opowieść
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotowaną cielęcinę pokroić w paski.
Krok 2:
Rozłóż pierwszą warstwę, posmaruj majonezem.
Krok 3:
Oddziel żółtka od białek.
Krok 4:
Zetrzyj żółtka na drobnej tarce. Połóż drugą warstwę.
Krok 5:
Pokrój grzyby i cebulę w kostkę. Sól, pieprz. Smażyć na oleju do miękkości. Ostudzić.
Krok 6:
Ułóż warstwę grzybów na warstwie żółtka.
Krok 7:
Dalej majonez.
Krok 8:
Zetrzyj ugotowane marchewki na grubej tarce.
Krok 9:
Posmaruj majonezem.
Krok 10:
A ostatnią warstwą są białka starte na grubej tarce.
Krok 11:
Udekoruj sałatkę.
Krok 12:
Tak jest!
Krok 13:
Smacznego i Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g