bułka z puzaniny gotowana
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj podchorążek (brzuch), sól, czosnek i kilka gałązek świeżego lub chudego tymianku.
Krok 2:
Dobrze zetrzyj mięso 1 łyżką soli.
Krok 3:
Wyciśnij czosnek za pomocą wyciskarki do czosnku i dobrze przetrzyj wnętrze czosnkiem.
Krok 4:
Zwinąć podkolanówkę rolką i pociągnąć sznurkiem.
Krok 5:
Zagotuj wodę, dopraw resztą soli, włóż bułkę do garnka i dodaj tymianek. Gotuj po ugotowaniu na bardzo wolnym ogniu przez półtorej godziny.
Krok 6:
Schłodzić gotową rolkę, umieścić pod prasą, aż całkowicie ostygnie. Usuń sznurek. Cienko pokrój rolkę i użyj do kanapek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Podchorążych wieprzowy - 630 kcal/100g