policzek gotowany
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
Kawałki policzków posyp pieprzem, solą i mielonymi goździkami ze wszystkich stron. Bierzemy deskę i rozciągamy na niej folię spożywczą, którą posypujemy kolendrą. Rzuć jedną stronę policzków,a następnie drugą. Kładziemy czosnek i liść laurowy na folii, a policzek na wierzchu. Na smalcu kładziemy również czosnek z liściem laurowym i zawijamy.
kawałki wysyłamy do rondla i wlewamy wodę. Na wierzchu kładziemy prasę i gotujemy przez dwie i pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy policzek, wkładamy go pod prasę, aż tłuszcz całkowicie stwardnieje.
danie jest gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Policzek wieprzowy - 494 kcal/100g