policzek gotowany

Spróbuj zrobić pyszną przekąskę! Po prostu polizaj palce! Dobrze jest czerpać korzyści ze swojej pracy. Eksperymenty ze składnikami i ich proporcjami zakończyły się zwycięstwem. Policzek okazał się po prostu doskonały! A potwierdzeniem był oczywiście minimalny okres, w którym zjadł ją Dom.
limiiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 91 % 68 g
węglowodany 1 % 1 g
485 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 1 min

Kawałki policzków posyp pieprzem, solą i mielonymi goździkami ze wszystkich stron. Bierzemy deskę i rozciągamy na niej folię spożywczą, którą posypujemy kolendrą. Rzuć jedną stronę policzków,a następnie drugą. Kładziemy czosnek i liść laurowy na folii, a policzek na wierzchu. Na smalcu kładziemy również czosnek z liściem laurowym i zawijamy.
kawałki wysyłamy do rondla i wlewamy wodę. Na wierzchu kładziemy prasę i gotujemy przez dwie i pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy policzek, wkładamy go pod prasę, aż tłuszcz całkowicie stwardnieje.
danie jest gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Policzek wieprzowy - 494   kcal/100g

Podobne przepisy