skład / składniki
metoda gotowania
Zacznijmy od łososia.
na głębokiej patelni wysmarowanej masłem połóż plasterki cytryny na dnie jedną warstwą. Połóż równomiernie warstwę posiekanego koperku i szalotki na wierzchu.
dodaj wino i wodę na patelnię.
filet z łososia natrzyj mieszanką śmietany i musztardy Dijon. Połóż filet na poduszce cytrynowej i dodaj.
doprowadź płyn do wrzenia na dużym ogniu, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem, aż łosoś będzie całkowicie ugotowany-około 13 minut.
w międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją. Włóż makaron łyżką cedzakową do durszlaka.
w tej samej wodzie, w której gotowano makaron, ugotuj szparagi.
w międzyczasie na czystej głębokiej patelni zagotuj śmietanę, zmniejsz ogień do minimum i gotuj śmietanę, aż jej objętość zmniejszy się o połowę.
następnie dodaj skórkę z cytryny, starty parmezan, posiekany koperek i pokrojony w plastry wstępnie ugotowany filet z łososia. Gotuj, mieszając, aż ser będzie płynny. Pieprz, pieprz.
dodaj makaron na patelnię do sosu, wymieszaj i zdejmij z ognia.
podawaj posypane startym parmezanem i koperkiem.
wszystkiego najsmaczniejszego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Szparagi zielone - 25 kcal/100g
- Farfalle - 350 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g