zielone szparagi z boczkiem na patelni

w pośpiechu, oryginalny, zdrowy, prosty i bardzo smaczny! Zielone szparagi z boczkiem na patelni są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. To wspaniała opcja na obfite śniadanie. Jajka w koszulce lub zwykła jajecznica świetnie komponują się z zielonymi łodygami i boczkiem!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 56 % 9 g
węglowodany 13 % 2 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zielone szparagi z boczkiem na patelni? Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą wskazaną w przepisie. Umyj szparagi i osusz ręcznikiem, aby usunąć resztki wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij twarde łodygi z kiełków, jak na zdjęciu. Jeśli masz młodsze i cieńsze szparagi, możesz tego nie robić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do garnka i zagotuj. W razie potrzeby dodaj szczyptę soli do wrzącej wody, ale pamiętaj, że boczek sam w sobie jest słony, a przy dalszym gotowaniu szparagi mogą okazać się zbyt słone. Blanszuj we wrzącej wodzie przez około pięć minut, a następnie wyślij do lodowatej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij schłodzone łodygi z zimnej wody i pozostaw na chwilę do wyschnięcia. Owiń na nich cienkie wstążki boczku. Na patelni rozgrzej bezwonny olej roślinny. Jak stwierdzić, czy olej na patelni wystarczająco się rozgrzał? Jest to dość proste, zanurz krawędź drewnianej szpatułki lub czubek drewnianej wykałaczki w oleju. Jeśli wokół pojawiły się małe bąbelki, możesz zacząć smażyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do gotowania, jeśli to możliwe, użyj patelni z grubym dnem. Podsmaż szparagi z boczkiem na umiarkowanym ogniu, aż wstążki boczku się zrumienią. Obracaj od czasu do czasu, aby wszystko było równomiernie ugotowane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj jako samodzielne danie ze świeżymi warzywami. Bardzo dobrze łączy się ze szparagami w bekonie gotowane lub smażone jajka.

zielone szparagi (lub szparagi) są bardzo przydatne, zawierają ogromną ilość witamin, cennych minerałów, błonnika, białka, wapnia, żelaza i miedzi. 

jeśli to możliwe, pamiętaj o włączeniu szparagów do swojej diety, promuje harmonijne funkcjonowanie organizmu, zwiększa odporność i pomaga w walce ze szkodliwymi wolnymi rodnikami.
szparagi są naturalnym lekiem moczopędnym, a zatem stymulują nerki i pomagają pozbyć się obrzęku. 

szparagi można gotować na różne sposoby, koniecznie spróbuj.

smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Szparagi zielone - 25   kcal/100g

Podobne przepisy