Ekodekor pisanek

Oryginalny i ekologiczny sposób na udekorowanie jajek na Wielkanoc! Dziś wiele osób myśli o ekosystemie Ziemi, ruchy ekologiczne Stały się bardzo popularne. I pod tym parasolem chciałbym podzielić się świetnymi pomysłami na dekorowanie pisanek. Oprócz tego, że jest bardzo zabawny, jest również przyjazny dla środowiska!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 49 % 18 g
176 kcal
IG: 33 / 39 / 28

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Jajka weź dowolną kategorię, ale lepiej białe.aby przygotować pastę, przygotuj również wodę i skrobię ziemniaczaną. Jako dekorację możesz użyć zbóż (kukurydza, Herkules, gryka), przypraw i przypraw (sezam, rozmaryn, suszone zioła, liść laurowy, papryka), małe pąki kwiatowe i tak dalej. Ogólnie rzecz biorąc, wszystko zależy od twojej wyobraźni i obecności niektórych zbóż, przypraw w domu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij jajka z lodówki z wyprzedzeniem. Umyj jajka pod wodą, aby pozbyć się cząstek brudu, które mogły pozostać na skorupce i pozwól im leżeć przez chwilę w temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś jajka na patelnię, zalej ciepłą wodą. W przybliżeniu taka sama temperatura wody i jaj pozwoli uniknąć gwałtownego spadku temperatury i nie spowoduje pęknięć w skorupce. Postaw patelnię z jajkami na ogniu. Po ugotowaniu gotuj jajka na średnim ogniu przez 10-12 minut. Jajka na twardo przełożyć do pojemnika z zimną wodą. Odbywa się to, aby później łatwiej było zeskrobać skorupę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zacznij gotować pastę, na której zostanie przyklejony cały ekodekor. Wlej 50 ml do miski. zimna woda i wlej skrobię ziemniaczaną, wymieszaj. Pozostałe 100 ml. wlej wodę do kadzi i zagotuj wodę. Mieszając wodę trzepaczką, cienkim strumieniem wprowadź roztwór skrobi. Kontynuuj gotowanie kleju przez kilka minut, ciągle mieszając, aż masa będzie wystarczająco gęsta. Następnie zdejmij chochlę z ognia i pozwól pastie ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij schłodzone jajka z wody i osusz je. Za pomocą zwykłego pędzla nałóż pastę na obszar jajka, który planujesz pokryć zbożem lub przyprawą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z rozmazaną częścią, lekko naciskając, zanurz jajko w ekodekorze, a następnie połóż jajko na talerzu ozdobioną częścią góry, aby wystrój wyschł i chwycił. Zrób to samo ze stalowymi jajkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wróć do pierwszego jajka. Jeśli wystrój już się chwycił, posmaruj następną część jajka pastą i zanurz w innym zbożu lub przyprawie. W ten sposób posmaruj i udekoruj wszystkie części jajek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pewna ilość ekodekoru rozpadnie się po wyschnięciu, ale to nic wielkiego. W razie potrzeby na wierzchu tego wystroju można przykleić liście laurowe, pąki kwiatowe, Różne gałązki ziół i tak dalej do pasty.

przy wyborze przypraw bądź bardzo ostrożny, ponieważ niektóre przyprawy mają właściwości farbowania, takie jak kurkuma. Jeśli nie boisz się zabrudzić obrusu, możesz bezpiecznie użyć ich w swoim wystroju. To prawda, że po wyczyszczeniu skorupy polecam również dokładne umycie rąk, aby przypadkowo nie poplamić ubrań i innych rzeczy.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal / 100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Suszone nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal / 100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Dziki ryż - 357   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy