skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Jajka weź dowolną kategorię, ale lepiej białe.aby przygotować pastę, przygotuj również wodę i skrobię ziemniaczaną. Jako dekorację możesz użyć zbóż (kukurydza, Herkules, gryka), przypraw i przypraw (sezam, rozmaryn, suszone zioła, liść laurowy, papryka), małe pąki kwiatowe i tak dalej. Ogólnie rzecz biorąc, wszystko zależy od twojej wyobraźni i obecności niektórych zbóż, przypraw w domu.
Krok 2:
Wyjmij jajka z lodówki z wyprzedzeniem. Umyj jajka pod wodą, aby pozbyć się cząstek brudu, które mogły pozostać na skorupce i pozwól im leżeć przez chwilę w temperaturze pokojowej.
Krok 3:
Przenieś jajka na patelnię, zalej ciepłą wodą. W przybliżeniu taka sama temperatura wody i jaj pozwoli uniknąć gwałtownego spadku temperatury i nie spowoduje pęknięć w skorupce. Postaw patelnię z jajkami na ogniu. Po ugotowaniu gotuj jajka na średnim ogniu przez 10-12 minut. Jajka na twardo przełożyć do pojemnika z zimną wodą. Odbywa się to, aby później łatwiej było zeskrobać skorupę.
Krok 4:
Zacznij gotować pastę, na której zostanie przyklejony cały ekodekor. Wlej 50 ml do miski. zimna woda i wlej skrobię ziemniaczaną, wymieszaj. Pozostałe 100 ml. wlej wodę do kadzi i zagotuj wodę. Mieszając wodę trzepaczką, cienkim strumieniem wprowadź roztwór skrobi. Kontynuuj gotowanie kleju przez kilka minut, ciągle mieszając, aż masa będzie wystarczająco gęsta. Następnie zdejmij chochlę z ognia i pozwól pastie ostygnąć.
Krok 5:
Wyjmij schłodzone jajka z wody i osusz je. Za pomocą zwykłego pędzla nałóż pastę na obszar jajka, który planujesz pokryć zbożem lub przyprawą.
Krok 6:
Z rozmazaną częścią, lekko naciskając, zanurz jajko w ekodekorze, a następnie połóż jajko na talerzu ozdobioną częścią góry, aby wystrój wyschł i chwycił. Zrób to samo ze stalowymi jajkami.
Krok 7:
Wróć do pierwszego jajka. Jeśli wystrój już się chwycił, posmaruj następną część jajka pastą i zanurz w innym zbożu lub przyprawie. W ten sposób posmaruj i udekoruj wszystkie części jajek.
Krok 8:
Pewna ilość ekodekoru rozpadnie się po wyschnięciu, ale to nic wielkiego. W razie potrzeby na wierzchu tego wystroju można przykleić liście laurowe, pąki kwiatowe, Różne gałązki ziół i tak dalej do pasty.
przy wyborze przypraw bądź bardzo ostrożny, ponieważ niektóre przyprawy mają właściwości farbowania, takie jak kurkuma. Jeśli nie boisz się zabrudzić obrusu, możesz bezpiecznie użyć ich w swoim wystroju. To prawda, że po wyczyszczeniu skorupy polecam również dokładne umycie rąk, aby przypadkowo nie poplamić ubrań i innych rzeczy.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal / 100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Suszone nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Chili - 40 kcal / 100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Dziki ryż - 357 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g