Japońskie korokke

pyszne krokiety ziemniaczane z nadzieniem mięsnym! Korokke jest bardzo popularny w Japonii. Często umieszcza się go w Bento lub dodaje do japońskiego Curry. Później danie to stało się znanym fast foodem, podawanym z różnymi sosami: Tonkatsu, srirachi, Worcester, ketchup i innymi.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 44 % 19 g
węglowodany 37 % 16 g
260 kcal
IG: 53 / 0 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Weź średniej wielkości ziemniaki. Zamiast grzybów drzewnych możesz użyć shitake lub pieczarek. Jeśli grzyby są suche, namocz je przez noc w wodzie, a następnego ranka spuść płyn i opłucz grzyby. Zamiast mielonej wieprzowiny możesz wziąć wołowinę lub kurczaka. Jajka użyj kategorii C0. Specjalne Japońskie bułki tartej Panko można zastąpić zwykłą bułką tartą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki i gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Aby ziemniaki gotowały się szybciej, pokrój je na kilka kawałków. Gdy ziemniaki będą gotowe, spuść z nich wodę, w rondlu nie powinien pozostać żaden płyn.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż garnek z ziemniakami do ognia i na minimalnym ogniu odparuj resztki wody, ale nie spalaj samych ziemniaków. Następnie za pomocą tłuczka do ziemniaków zmiażdż ziemniaki na puree. Jednak w przeciwieństwie do tłuczonych ziemniaków do tego dania możesz zostawić małe grudki ziemniaków. Przykryj patelnię pokrywką i odstaw na bok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę. Cebulę można również zmielić za pomocą blendera, ale nie warto grubo posiekać cebuli. Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Drobno posiekaj również namoczone suszone grzyby.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię i pozwól mu się rozgrzać, a następnie usmaż posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj startą marchewkę i posiekane grzyby drzewne, Kontynuuj duszenie warzyw do miękkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mięso mielone do smażonych warzyw i rozbijając grudki, smaż mięso, aż cały płyn całkowicie odparuje. Następnie Ustaw najsilniejszy ogień na kuchence i smaż mięso mielone przez 1-2 minuty, cały czas mieszając. Podczas smażenia posyp solą i pieprzem nadzienie mięsne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś nadzienie mięsne do garnka z rozgniecionymi ziemniakami, ubij jajko kurze i bardzo dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone. Teraz pozwól masie ostygnąć, aby podczas rzeźbienia korokke nie poparzyć rąk.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce ubij jajko kurze, wlej sos sojowy i lekko wstrząśnij trzepaczką. Jeśli sosu sojowego nie ma w domu, można go zastąpić zimną wodą lub mlekiem, lekko soląc masę jajeczną. Przesiej mąkę na osobnym talerzu, co usunie niepotrzebne zanieczyszczenia i śmieci, które mogą znaleźć się w tym produkcie. Na innym talerzu posyp bułkę tartą Panko. Te przygotowane produkty pozwolą na szybką panierkę korokke.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy masa ziemniaczana z mięsem i warzywami stanie się ciepła, uformuj z niej kulki o dowolnym kształcie: owalne, okrągłe lub w kształcie kulek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uformowane biszkopty rozwałkuj najpierw w mące pszennej, następnie zanurz w cieście jajecznym, a następnie zwiń w specjalną bułkę tartą Panko, delikatnie dociskając biszkopty do płatków, aby były całkowicie pokryte panierką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni dobrze rozgrzej olej roślinny. Olej musi być bardzo dobrze rozgrzany, aby panierka dobrze się związała. Gdy olej się rozgrzeje, włóż korokke na patelnię i smaż je z obu stron, aż będą złote. Następnie połóż smażone korokke na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar oleju.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gorące korokke podawane na stole jako osobne danie lub podawane jako dodatek.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Grzyby drzewne - 91   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy