przegrzebek z ziemniakami i grzybami w sosie śmietanowym

najdelikatniejsze przegrzebki z sosem śmietanowym! Aromatyczny smak morza doskonale współgra z sosem gotowanym na śmietanie mlecznej. Pieczarki dobrze uzupełniają delikatny smak owoców morza, a młode ziemniaki sprawiają, że danie jest bardziej satysfakcjonujące i pożywne.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 35 % 8 g
166 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Przed rozpoczęciem pracy z przegrzebkami należy je rozmrozić. W żadnym wypadku owoce morza nie powinny być narażone na nagły spadek temperatury. Niewłaściwe rozmrażanie może prowadzić do utraty wilgoci, w wyniku czego białko zwija się, a mięso delikatesów morskich staje się twarde. Dlatego najpierw pozostaw przegrzebki w lodówce na kilka godzin, aby się rozmroziły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki dokładnie umyj i gotuj po gotowaniu przez 15 minut. Następnie odcedź i pozwól mu trochę ostygnąć. Jeśli nie możesz kupić mini ziemniaków, użyj zwykłych, wystarczy je obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w ten sam sposób.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozmrożone przegrzebki umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. W takim przypadku nie wylewaj płynu powstałego w procesie rozmrażania, nadal będziemy go potrzebować. Gdy przegrzebki wyschną, przenieś je do miski, skrop sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i solą do smaku. Delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić delikatnego mięsa przegrzebków i pozostaw do marynowania na 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię i pozwól mu się rozgrzać. Na średnim ogniu smaż mini ziemniaki, aż utworzą ładną złotobrązową skórkę. Lekko posolić smażone ziemniaki, wymieszać i przełożyć do czystej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą ostrza noża zmiażdż obrany czosnek i usmaż go na patelni na rozgrzanym oleju roślinnym. Smaż przez około 4 minuty, aby olej nabrał smaku czosnku, a następnie wyjmij czosnek z patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotowane przegrzebki włożyć na patelnię z aromatycznym olejem i usmażyć na dużym ogniu z obu stron. Mięso przegrzebków jest delikatne, więc gotowanie nie zajmuje dużo czasu. Pieczenie zajmie około pół minuty z każdej strony. Ułóż smażone przegrzebki na czystym talerzu i pozwól im ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pieczarki pod bieżącą wodą z piasku i innych zanieczyszczeń, w razie potrzeby usuń tak zwaną "spódnicę"dla większej estetyki. Pokrój pieczarki na talerze. Na patelnię, na której smażono przegrzebki, włóż masło i rozpuść. Natychmiast wyślij pokrojone grzyby na patelnię, sól i pieprz. Lekko podsmaż, woda z grzybów powinna całkowicie odparować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mąkę pszenną na patelnię do grzybów i kontynuuj gotowanie pieczarek przez 7 minut, pamiętając o ich wymieszaniu. Mąka powinna być dobrze rozprowadzona i równomiernie pokryć wszystkie grzyby. Im lepiej mąka zostanie rozprowadzona, tym bardziej jednorodny będzie sos.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej płyn spod rozmrożonych przegrzebków i śmietanę mleczną o zawartości tłuszczu 10-15% na patelnię, dobrze wymieszaj i zagotuj sos śmietanowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż smażone przegrzebki na patelnię i kontynuuj gotowanie potrawy już na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, dosłownie przez 1-2 minuty. Skoncentruj się na konsystencji sosu, pamiętaj, że po ostygnięciu nadal zgęstnieje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na talerz ułożyć smażone młode ziemniaki i przegrzebki z grzybami i sosem śmietanowym, posypać posiekanymi ziołami i podawać.

śmietankę można zastąpić mlekiem.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal / 100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Przegrzebek - 88   kcal/100g

Podobne przepisy