skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Przed rozpoczęciem pracy z przegrzebkami należy je rozmrozić. W żadnym wypadku owoce morza nie powinny być narażone na nagły spadek temperatury. Niewłaściwe rozmrażanie może prowadzić do utraty wilgoci, w wyniku czego białko zwija się, a mięso delikatesów morskich staje się twarde. Dlatego najpierw pozostaw przegrzebki w lodówce na kilka godzin, aby się rozmroziły.
Krok 2:
Ziemniaki dokładnie umyj i gotuj po gotowaniu przez 15 minut. Następnie odcedź i pozwól mu trochę ostygnąć. Jeśli nie możesz kupić mini ziemniaków, użyj zwykłych, wystarczy je obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w ten sam sposób.
Krok 3:
Rozmrożone przegrzebki umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. W takim przypadku nie wylewaj płynu powstałego w procesie rozmrażania, nadal będziemy go potrzebować. Gdy przegrzebki wyschną, przenieś je do miski, skrop sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i solą do smaku. Delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić delikatnego mięsa przegrzebków i pozostaw do marynowania na 20 minut.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię i pozwól mu się rozgrzać. Na średnim ogniu smaż mini ziemniaki, aż utworzą ładną złotobrązową skórkę. Lekko posolić smażone ziemniaki, wymieszać i przełożyć do czystej miski.
Krok 5:
Za pomocą ostrza noża zmiażdż obrany czosnek i usmaż go na patelni na rozgrzanym oleju roślinnym. Smaż przez około 4 minuty, aby olej nabrał smaku czosnku, a następnie wyjmij czosnek z patelni.
Krok 6:
Przygotowane przegrzebki włożyć na patelnię z aromatycznym olejem i usmażyć na dużym ogniu z obu stron. Mięso przegrzebków jest delikatne, więc gotowanie nie zajmuje dużo czasu. Pieczenie zajmie około pół minuty z każdej strony. Ułóż smażone przegrzebki na czystym talerzu i pozwól im ostygnąć.
Krok 7:
Umyj pieczarki pod bieżącą wodą z piasku i innych zanieczyszczeń, w razie potrzeby usuń tak zwaną "spódnicę"dla większej estetyki. Pokrój pieczarki na talerze. Na patelnię, na której smażono przegrzebki, włóż masło i rozpuść. Natychmiast wyślij pokrojone grzyby na patelnię, sól i pieprz. Lekko podsmaż, woda z grzybów powinna całkowicie odparować.
Krok 8:
Dodaj mąkę pszenną na patelnię do grzybów i kontynuuj gotowanie pieczarek przez 7 minut, pamiętając o ich wymieszaniu. Mąka powinna być dobrze rozprowadzona i równomiernie pokryć wszystkie grzyby. Im lepiej mąka zostanie rozprowadzona, tym bardziej jednorodny będzie sos.
Krok 9:
Wlej płyn spod rozmrożonych przegrzebków i śmietanę mleczną o zawartości tłuszczu 10-15% na patelnię, dobrze wymieszaj i zagotuj sos śmietanowy.
Krok 10:
Włóż smażone przegrzebki na patelnię i kontynuuj gotowanie potrawy już na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, dosłownie przez 1-2 minuty. Skoncentruj się na konsystencji sosu, pamiętaj, że po ostygnięciu nadal zgęstnieje.
Krok 11:
Na talerz ułożyć smażone młode ziemniaki i przegrzebki z grzybami i sosem śmietanowym, posypać posiekanymi ziołami i podawać.
śmietankę można zastąpić mlekiem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal / 100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Przegrzebek - 88 kcal/100g