Sałatka z jabłkami, twardym serem, jajkiem i majonezem

jasny smak tego sałatka nie pozostawi nikogo obojętnym. Uwielbiam tę sałatkę za jej świeżość i lekkość.Co więcej, łatwość nie tylko w szybkości i łatwości przygotowania, ale także w smaku. Sałatki z dodatkiem owoców są zawsze soczyste. A w tej sałatce wszystkie składniki z powodzeniem się uzupełniają.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 19 % 5 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę, pierwszą rzeczą jest marynowanie cebuli. Aby to zrobić, obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie pokrój go i włóż do małej miski. Zalej octem i odstaw na 10 minut. Następnie spuść ocet i opłucz cebulę pod bieżącą wodą. W tym czasie gorycz zniknie z cebuli i stanie się smaczniejsza.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 5-7 minut. Następnie spuść gorącą wodę i ostudź, zalej zimną. Obierz schłodzone jajka ze skorupy. Usuń skórkę z jabłka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małej salaterce zetrzyj na grubej tarce jajka na twardo. Posmaruj warstwę majonezem i posyp marynowaną cebulą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż jabłko starte na grubej tarce w następnej warstwie. Posmaruj go również niewielką warstwą majonezu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Twardy ser zetrzyj na średniej tarce i ułóż ostatnią warstwę sałatki. Włóż gotową sałatkę do lodówki, aby ostygła i trochę nasączona. Podczas serwowania udekoruj sałatkę ziołami. Smacznego!

ta sałatka wygląda dobrze, gdy jest przygotowywana w formie łuszczącej się. Jeśli zrobisz to po prostu mieszając składniki, nie będzie jasne, z czego jest przygotowany, ponieważ zamieni się w jednorodną masę.
a w postaci łuszczącej się można go przygotować zarówno w osobnej salaterce, jak i w porcji. W tej formie warstwy są dobrze nasycone majonezem.
do podania możesz udekorować sałatkę liśćmi świeżej pietruszki lub posypać posiekaną zieloną cebulą.
jedna z najbardziej udanych kombinacji potraw w sałatkach. Co więcej, Lubię cebulę w postaci marynowanej. Aby usunąć gorycz, można ją po prostu trzymać we wrzącej wodzie. Ale marynowanie w occie nadaje smakowi cebuli, odpowiednio i smakowi sałatki, nutę pikanterii. Jest to doskonale widoczne w połączeniu z jabłkiem.
ser i jajka doskonale podkreślają połączenie jabłkowo-cebulowe.
nawiasem mówiąc, ta sałatka jest spożywana bardzo szybko. Dlatego możesz natychmiast ugotować podwójną porcję.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g

Podobne przepisy