skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić spaghetti z klopsikami z mielonego mięsa? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego: wieprzowego, wołowego lub mieszanego. Mam wieprzowinę i wołowinę. Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym bezwonnym olejem roślinnym. Alternatywą dla parmezanu może być dowolny twardy ser. Spaghetti wybieraj spośród pszenicy durum.
Krok 2:
Najpierw zrób klopsiki. Obierz cebulę, umyj. Posiekaj cebulę na drobnej tarce.
Krok 3:
Zetrzyj parmezan lub inny twardy ser na drobnej tarce.
Krok 4:
Umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj.
Krok 5:
W odpowiedniej wielkości misce połącz mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę, ser i zioła. Dodaj zmielony czarny pieprz, sól, dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Z mielonego mięsa uformuj małe klopsiki.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, ułóż klopsiki. Smaż je na średnim ogniu do lekkiej skórki, która zachowa całą soczystość mielonego mięsa w środku.
Krok 8:
Robiąc to, obróć klopsiki, aby równomiernie się zarumieniły ze wszystkich stron.
Krok 9:
Wlej bulion na patelnię. Możesz wziąć dowolny bulion. Jeśli nie ma bulionu, dodaj trochę wody. Gotuj klopsiki pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie klopsiki będą gotowe. Nie usuwaj soku mięsnego uwolnionego podczas duszenia z patelni.
Krok 10:
Gotuj spaghetti równolegle. W rondlu o odpowiedniej wielkości zagotuj wodę. Sól wodę, dodaj 1 łyżkę.l oliwa z oliwek.
Krok 11:
Zanurz spaghetti we wrzącej wodzie. Gotuj spaghetti na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie al dente, czyli lekko niedogotowane. Zalecany czas gotowania można odczytać na opakowaniu spaghetti.
Krok 12:
Wrzuć spaghetti do durszlaka, aby szkło woda.
Krok 13:
Umieść spaghetti na patelni na klopsikach, wymieszaj. Podgrzej spaghetti z klopsikami przez 1-2 minuty.
Krok 14:
Przed podaniem posyp spaghetti z klopsikami pozostałym parmezanem i posiekanymi ziołami. Smacznego!
jak prawidłowo ugotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g