galaretka z golonki i nóg wieprzowych

świetna przekąska na wakacje-galaretka z golonki i nóg. Galaretowate mięso z nóg wieprzowych i golonki jest bardzo proste do przygotowania - wystarczy kupić niezbędne części tuszy wieprzowej i ugotować. Następne 3-4 godziny mogą być wolne, ponieważ gotowanie galaretki w ogóle nie wymaga dalszej interwencji. Następnie galaretkę można zdemontować, przekręcić mięso i wlać do talerzy. To wszystko! Podawaj galaretkę z musztardą, chrzanem, ostrymi sosami, piklami i marynatami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 0 % 0 g
144 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź produkty według listy. Nogi i golonkę dobrze opłucz i zeskrob nożem - mam z supermarketu, więc praktycznie nie ma zamieszania. Poproś męża, aby wyciął kości rurkowe. Zalej produkty mięsne wodą i zagotuj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cebulę, kawałek marchwi, seler, łodygi zieleni. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 3 godziny. Następnie posolić do smaku, dodać liść laurowy i ziarna pieprzu, gotować przez około godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wyłącz piec, odstaw galaretkę na godzinę. Wyjmij mięso z bulionu, wyrzuć korzenie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ostrożnie oblewaj mięso z pestek rękami, nosząc Rękawiczki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Część miazgi można po prostu podzielić na włókna i włożyć do galaretki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Resztę mięsa ze skórą przekręć kombajnem lub maszynką do mięsa. Właśnie to sprawi, że nasze galaretowate mięso będzie mocne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż mięso w miseczkach lub foremkach do galaretki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj starty czosnek do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlać bulion, delikatnie mieszać, aż część mięsna zostanie równomiernie rozprowadzona w bulionie. Umieść na zimno, aż całkowicie ostygnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli nagle galaretka zamarznie (na przykład na balkonie), po stopieniu stanie się płynna - należy ją ponownie zagotować i schłodzić, powróci do swojej konsystencji.

galaretowate mięso wieprzowe i golonki to wspaniała Rosyjska przekąska, niezbędny atrybut świąt noworocznych. W końcu galaretkę można ugotować z wyprzedzeniem - jest doskonale przechowywana przez kilka dni. Podawaj galaretkę na stole z przekąskami wraz z kawałkami mięsa, dekorując jagodami, ziołami, cytryną. Galaretowate mięso gotuje się również w dni powszednie - jest to obfity produkt, który jest odpowiedni na stole z gotowanymi ziemniakami i musztardą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Noga wieprzowa - 234   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy