skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź produkty według listy. Nogi i golonkę dobrze opłucz i zeskrob nożem - mam z supermarketu, więc praktycznie nie ma zamieszania. Poproś męża, aby wyciął kości rurkowe. Zalej produkty mięsne wodą i zagotuj.
Krok 2:
Dodaj cebulę, kawałek marchwi, seler, łodygi zieleni. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 3 godziny. Następnie posolić do smaku, dodać liść laurowy i ziarna pieprzu, gotować przez około godzinę.
Krok 3:
Następnie wyłącz piec, odstaw galaretkę na godzinę. Wyjmij mięso z bulionu, wyrzuć korzenie.
Krok 4:
Ostrożnie oblewaj mięso z pestek rękami, nosząc Rękawiczki.
Krok 5:
Część miazgi można po prostu podzielić na włókna i włożyć do galaretki.
Krok 6:
Resztę mięsa ze skórą przekręć kombajnem lub maszynką do mięsa. Właśnie to sprawi, że nasze galaretowate mięso będzie mocne.
Krok 7:
Ułóż mięso w miseczkach lub foremkach do galaretki.
Krok 8:
Dodaj starty czosnek do smaku.
Krok 9:
Wlać bulion, delikatnie mieszać, aż część mięsna zostanie równomiernie rozprowadzona w bulionie. Umieść na zimno, aż całkowicie ostygnie.
Krok 10:
Jeśli nagle galaretka zamarznie (na przykład na balkonie), po stopieniu stanie się płynna - należy ją ponownie zagotować i schłodzić, powróci do swojej konsystencji.
galaretowate mięso wieprzowe i golonki to wspaniała Rosyjska przekąska, niezbędny atrybut świąt noworocznych. W końcu galaretkę można ugotować z wyprzedzeniem - jest doskonale przechowywana przez kilka dni. Podawaj galaretkę na stole z przekąskami wraz z kawałkami mięsa, dekorując jagodami, ziołami, cytryną. Galaretowate mięso gotuje się również w dni powszednie - jest to obfity produkt, który jest odpowiedni na stole z gotowanymi ziemniakami i musztardą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Noga wieprzowa - 234 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g