Śledź pod niezwykłym futrem na świątecznym stole

niezapomniane porcje sałatek i oryginalna porcja! Świetny przepis na przygotowanie śledzia pod hojnym i bogatym futrem na idealny świąteczny stół, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 38 % 9 g
143 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania pysznego śledzia pod niezwykłym futrem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej dziesięć gramów sproszkowanej żelatyny do miski i wlej do niej siedemdziesiąt mililitrów zimnej przegotowanej wody, a następnie wymieszaj, odłóż na bok, aby pęcznieć przez piętnaście do dwudziestu minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Trzysta gramów gotowanych ziemniaków i trzysta gramów gotowanych buraków wcieramy w talerz na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozpuść spuchniętą żelatynę w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jedną łyżkę majonezu do miski żelatyny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj żelatynę z majonezem, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powstałą masę żelatynową rozprowadzamy w misce z czterema łyżkami majonezu i mieszamy do uzyskania gładkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż drobno posiekany koperek do miski do smaku i dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż starte warzywa do miski w częściach i dodaj czarny pieprz do smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej drobno posiekaną zieleninę koperkową do foremek do smaku, a następnie włóż do każdej z nich trochę ugotowanej mieszanki warzywnej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż dwa kawałki filetów śledziowych na mieszance warzywnej w foremkach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj kawałki śledzia mieszanką warzywną i wyrównaj ją równomierną warstwą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój jedną główkę cebuli na pół pierścienia i włóż do małej miski, a następnie wlej do niej jedną łyżeczkę soli i jedną łyżeczkę cukru.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zalej cebulę w misce wrzącą wodą.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj jedną łyżeczkę 70% esencji octu do miski z cebulą i wymieszaj, przykryj talerzem i odłóż na bok na dwadzieścia minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmujemy formy wypełnione sałatką na godzinę w lodówce lub zamrażarce na piętnaście minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po upływie czasu rozprowadzamy marynowaną cebulę z pokrojonymi plasterkami cytryny na talerzach, a następnie porcjowaną sałatkę z foremek, którą dekorujemy do smaku pokrojoną w drobną kostkę papryką, koperkiem i czerwonym kawiorem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

cóż, bardzo prosty przepis! Najpiękniejszy śledź pod hojnym i bogatym futrem na idealny świąteczny stół! Zgodnie z tradycją w każdym nowym roku na naszych stołach musi znajdować się Śledź pod futrem, którego przepisy kulinarne każda gospodyni ma własne! Na uroczystość ważna jest oryginalna prezentacja, którą dziś dla ciebie oferuję. Taki świąteczny śledź pod niezwykłym futrem to prosty przepis, uzupełniony wykwintnym i jasnym przysmakiem na wierzchu! Dzięki tej sałatce Twój Sylwester będzie pyszny i niezapomniany! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal / 100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal / 100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy