skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gorącą czekoladę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą.
Krok 2:
Weź gorzką czekoladę i użyj noża, aby drobno ją pokroić lub rozbić na małe kawałki rękami. Dzięki temu szybciej się rozpuści i rozpuści w mleku.
Krok 3:
Weź chochlę, wlej do niej mleko i włóż posiekaną czekoladę. Umieść kadzi z zawartością na wolnym ogniu. Ciągle mieszając mleko z czekoladą, doprowadź je do gładkości.
Krok 4:
Teraz dodaj pastę z orzeszków ziemnych do kadzi i wymieszaj, aby makaron całkowicie rozproszył się w napoju (ja użyłam trzepaczki).
Krok 5:
Dodaj szczyptę soli do gotowej czekolady, aby smak napoju był jeszcze jaśniejszy. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Gorący, aromatyczny, delikatny, słodki i umiarkowanie lepki napój jest gotowy. Wlej go do kubków, do szklanek i podawaj.
Krok 7:
Oczywiście najlepiej spożywać go od razu, gdy jest ciepły. Ale nawet po schłodzeniu taka czekolada jest bardzo smaczna.
o mleku.
najlepiej używać pełnego mleka lub mleka o wysokiej zawartości tłuszczu, ponieważ w tym przypadku gorąca czekolada okaże się bardziej tłusta, nasycona, a zatem smaczniejsza.
o czekoladzie.
do przygotowania gorącej czekolady można użyć proszku kakaowego, zwykłej batonika lub specjalnej czekolady do gotowania. Większość czekoladników zgadza się, że aby kubek gorącej czekolady był bogaty w smak, konieczne jest użycie czekolady o wysokiej zawartości kakao. W klasycznej wersji, gdy napój ma lekką przyjemną goryczkę, stosuje się czekoladę, w której zawartość kakao wynosi 60-70%. Oczywiście w czekoladzie nie należy używać barwników i GMO.
i więcej ... do zalet tego napoju. Ludzie, którzy regularnie spożywają gorącą czekoladę, poprawiają nastrój i pamięć, zwiększają wydajność, zwiększają witalność, stymulują produkcję endorfin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Pasta orzechowa - 588 kcal/100g