gorąca czekolada z pastą orzechową

rozgrzeje, rozweseli i wzmocni odporność! Gorąca czekolada z pastą orzechową jest szczególnie dobra w wilgotną, zimną pogodę. Nie tylko ogrzeje, ale nasyci i doda energii. Często dodaje się do niego wanilię, cynamon i przyprawy. W tym przepisie napój ma wyraźny smak orzeszków ziemnych.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 45 % 13 g
175 kcal
IG: 29 / 7 / 64

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gorącą czekoladę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź gorzką czekoladę i użyj noża, aby drobno ją pokroić lub rozbić na małe kawałki rękami. Dzięki temu szybciej się rozpuści i rozpuści w mleku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź chochlę, wlej do niej mleko i włóż posiekaną czekoladę. Umieść kadzi z zawartością na wolnym ogniu. Ciągle mieszając mleko z czekoladą, doprowadź je do gładkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz dodaj pastę z orzeszków ziemnych do kadzi i wymieszaj, aby makaron całkowicie rozproszył się w napoju (ja użyłam trzepaczki).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj szczyptę soli do gotowej czekolady, aby smak napoju był jeszcze jaśniejszy. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gorący, aromatyczny, delikatny, słodki i umiarkowanie lepki napój jest gotowy. Wlej go do kubków, do szklanek i podawaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oczywiście najlepiej spożywać go od razu, gdy jest ciepły. Ale nawet po schłodzeniu taka czekolada jest bardzo smaczna.

o mleku.

najlepiej używać pełnego mleka lub mleka o wysokiej zawartości tłuszczu, ponieważ w tym przypadku gorąca czekolada okaże się bardziej tłusta, nasycona, a zatem smaczniejsza.

o czekoladzie.

do przygotowania gorącej czekolady można użyć proszku kakaowego, zwykłej batonika lub specjalnej czekolady do gotowania. Większość czekoladników zgadza się, że aby kubek gorącej czekolady był bogaty w smak, konieczne jest użycie czekolady o wysokiej zawartości kakao. W klasycznej wersji, gdy napój ma lekką przyjemną goryczkę, stosuje się czekoladę, w której zawartość kakao wynosi 60-70%. Oczywiście w czekoladzie nie należy używać barwników i GMO.

i więcej ... do zalet tego napoju. Ludzie, którzy regularnie spożywają gorącą czekoladę, poprawiają nastrój i pamięć, zwiększają wydajność, zwiększają witalność, stymulują produkcję endorfin.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Pasta orzechowa - 588   kcal/100g

Podobne przepisy