skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak powstaje sałatka General? Przygotuj wymagane produkty. Ugotuj i schłodź jajka, ziemniaki, buraki i marchewkę z wyprzedzeniem. Przed gotowaniem nie zapomnij ich dokładnie umyć, najlepiej szczotką. Obierz gotowane warzywa.
Krok 2:
Zetrzyj buraki na grubej tarce. Jeśli jest zbyt soczysty, prawie & quot; unosi się", lepiej wycisnąć z niego sok, lekko wyciśnięty nad miską. Przed zabiegiem zalecam noszenie gumowych rękawiczek, aby nie plamić skóry dłoni. Wyciśnij czosnek do buraków przez wyciskacz do czosnku. Posolić masę buraczaną, wymieszać.
Krok 3:
Wędzony filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Oprócz wędzonego kurczaka w tej sałatce można umieścić gotowaną lub smażoną.
Krok 4:
Ugotowane jaja kurze zetrzeć na grubej tarce i posolić.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny ser, jak chcesz. Najlepiej sprawdza się gotowany półstały.
Krok 6:
Ugotowane marchewki zetrzyj na grubej tarce, sól.
Krok 7:
Posiekaj białą cebulę. Aby zapobiec płaczącym oczom, okresowo zanurzaj nóż w zimnej wodzie.
Krok 8:
Zetrzyj ugotowane ziemniaki na grubej tarce. Dobrze posolić. Wymieszać.
Krok 9:
Zacznij układać sałatkę warstwami na odpowiednim szerokim naczyniu. Najpierw będziemy mieli warstwę kurczaka. Posmaruj go dobrze majonezem, aby mięso z kurczaka było bardziej soczyste.
Krok 10:
Druga warstwa to ziemniaki. Posmaruj go majonezem.
Krok 11:
Trzecia warstwa to cebula. Posmaruj go również majonezem.
Krok 12:
Następna warstwa to marchewka. Posmaruj go majonezem.
Krok 13:
Na marchewkę połóż starty ser, nałóż na niego trochę majonezu. Następnie posyp startymi jajkami + odrobiną majonezu.
Krok 14:
Ostatnią warstwą ułóż buraki zmieszane z czosnkiem. Spłaszcz sałatkę szpatułką.
Krok 15:
Posmaruj sałatkę majonezem i wstaw do lodówki na godzinę do namoczenia.
Krok 16:
Przed podaniem do świątecznego stołu udekoruj sałatkę General według własnego uznania. Po prostu pokroiłam gotowane buraki w gwiazdki (foremki do ciastek) i rozłożyłam na wierzchu, dodając zieleninę.
Krok 17:
Tak wygląda ta sałatka warstwami w przekroju-bardzo pięknie, jak dla mnie)) smacznego!
warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki, buraki, marchewki, najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed krojeniem.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak wszystkie sałatki Francuskie, generał jest świąteczny. Można go przygotować w wysokiej salaterce lub w formie takiej jak moja. Oryginalnie będzie wyglądać sałatka w kształcie gwiazdy ;)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g