Sałatka my general z kurczakiem warstwowym

generał wśród świątecznych sałatek warstwowych! Sałatka jest szeroko znana nie bez powodu - jest bardzo satysfakcjonująca i smaczna. Wziąłbym tę sałatkę do mężczyzn, ponieważ jest kurczak i ziemniaki, cebula, czosnek... Ale kobiety nadążają za mężczyznami - wszyscy kochają generała. Kiedy gotuję Francuskie sałatki w salaterkach, pocieram składniki na drobnej tarce, więc sałatka jest lepiej i szybciej namoczona. Kiedy w formach-na grubej tarce, sałatka wygląda piękniej, ale potrzeba więcej czasu na impregnację - takie sałatki są smaczniejsze w ciągu jednego dnia.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 32 % 8 g
149 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak powstaje sałatka General? Przygotuj wymagane produkty. Ugotuj i schłodź jajka, ziemniaki, buraki i marchewkę z wyprzedzeniem. Przed gotowaniem nie zapomnij ich dokładnie umyć, najlepiej szczotką. Obierz gotowane warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj buraki na grubej tarce. Jeśli jest zbyt soczysty, prawie & quot; unosi się", lepiej wycisnąć z niego sok, lekko wyciśnięty nad miską. Przed zabiegiem zalecam noszenie gumowych rękawiczek, aby nie plamić skóry dłoni. Wyciśnij czosnek do buraków przez wyciskacz do czosnku. Posolić masę buraczaną, wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wędzony filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Oprócz wędzonego kurczaka w tej sałatce można umieścić gotowaną lub smażoną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotowane jaja kurze zetrzeć na grubej tarce i posolić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny ser, jak chcesz. Najlepiej sprawdza się gotowany półstały.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotowane marchewki zetrzyj na grubej tarce, sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj białą cebulę. Aby zapobiec płaczącym oczom, okresowo zanurzaj nóż w zimnej wodzie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ugotowane ziemniaki na grubej tarce. Dobrze posolić. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zacznij układać sałatkę warstwami na odpowiednim szerokim naczyniu. Najpierw będziemy mieli warstwę kurczaka. Posmaruj go dobrze majonezem, aby mięso z kurczaka było bardziej soczyste.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Druga warstwa to ziemniaki. Posmaruj go majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Trzecia warstwa to cebula. Posmaruj go również majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następna warstwa to marchewka. Posmaruj go majonezem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na marchewkę połóż starty ser, nałóż na niego trochę majonezu. Następnie posyp startymi jajkami + odrobiną majonezu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ostatnią warstwą ułóż buraki zmieszane z czosnkiem. Spłaszcz sałatkę szpatułką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj sałatkę majonezem i wstaw do lodówki na godzinę do namoczenia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przed podaniem do świątecznego stołu udekoruj sałatkę General według własnego uznania. Po prostu pokroiłam gotowane buraki w gwiazdki (foremki do ciastek) i rozłożyłam na wierzchu, dodając zieleninę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Tak wygląda ta sałatka warstwami w przekroju-bardzo pięknie, jak dla mnie)) smacznego!

warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki, buraki, marchewki, najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed krojeniem.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak wszystkie sałatki Francuskie, generał jest świąteczny. Można go przygotować w wysokiej salaterce lub w formie takiej jak moja. Oryginalnie będzie wyglądać sałatka w kształcie gwiazdy ;)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy