pieczone bułki tempura z małżami

Przygotuj te gorące pyszne bułki w domu! Owoce morza świetnie komponują się z delikatnym twarogiem, chrupiąca panierka nadaje bułce nową konsystencję, a czapka z sosem stanowi ciekawą pikantną nutę. Spróbuj i bardzo ci się spodoba!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 67 % 36 g
węglowodany 26 % 14 g
382 kcal
IG: 7 / 43 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki i ekwipunek do przygotowania bułek. Będziesz potrzebował Maty i folii spożywczej. Ryż należy kupić japoński, okrągły lub specjalny ryż do sushi. Ryż długoziarnisty i gotowany na parze kategorycznie nie nadaje się, ponieważ ze względu na niską zawartość skrobi taki ryż nie ma niezbędnego glutenu, a ugotowane danie po prostu się rozpadnie. Do tankowania należy użyć octu ryżowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ryż do miski, wlej zimną bieżącą wodę i aby uniknąć uszkodzenia ziaren, delikatnie spłucz ryż, odcedź mętną wodę i ponownie wlej czystą zimną bieżącą wodę. Ryż należy spłukać co najmniej 4 razy, woda powinna być czysta i przezroczysta. Wrzuć umyty ryż do durszlaka i pozostaw na 10 minut, w tym czasie cały nadmiar płynu spłynie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ryż do rondla i zalej wodą, podpal. Bardzo ważne jest przestrzeganie stosunku ryżu do wody. Powinno być 1: 1. Gdy woda się zagotuje, przykryj patelnię przezroczystą pokrywką, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez 15 minut. W tym czasie wilgoć powinna całkowicie odparować. Nie można otworzyć pokrywy podczas gotowania, więc aby zobaczyć proces gotowania, lepiej jest użyć przezroczystej pokrywy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po określonym czasie zdejmij patelnię z ryżem z ognia i pozostaw ryż do gotowania na parze pod zamkniętą pokrywką przez kolejne 10 minut. Nie otwieraj pokrywki, ryż powinien być całkowicie ugotowany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie przygotuj sos. Wlej ocet ryżowy do małej chochli (Turku), dodaj cukier i sól. Umieść chochlę na małym ogniu i mieszając rozpuść luźne składniki. Po rozpuszczeniu cukru i soli natychmiast zdejmij dressing z ognia. Sos w żadnym wypadku nie powinien się gotować, więc nie można go gotować na dużym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś gotowy ryż do drewnianej miski wytartej wilgotnym ręcznikiem, aby ryż nie przykleił się do naczyń. Lepiej jest użyć specjalnej wanny hangiri z cyprysu, ale nie mam takiej, więc użyłem tej, która była. Drewniane naczynia służą do zapobiegania wszelkim interakcjom z octem ryżowym, a także drewniane naczynia pochłaniają nadmiar wilgoci z ryżu podczas mieszania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź drewnianą szpatułkę i umieść ją nad ryżem. Wlać sos octowy na szpatułkę i delikatnie rozprowadzić na ryżu. Płynnymi ruchami rozbij ryż, wymieszaj go delikatnie, uważając, aby nie uszkodzić ziaren ryżu. Przykryj wilgotnym, czystym ręcznikiem i pozwól ryżowi ostygnąć. Gdy ryż ostygnie, możesz zacząć tworzyć sushi i bułki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij jajka z mlekiem, solą i przygotuj omlet z mieszanki jajecznej, którą następnie pokrój w paski. Umyte liście sałaty pokrój również w paski. Rozmrożone małże dokładnie spłucz pod wodą, aby pozbyć się piasku i innego brudu. Włóż je na patelnię, wlej sos sojowy i smaż przez kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kilkakrotnie owinąć matę folią spożywczą, lekko nasmarować olejem roślinnym. Pokrój arkusze nori na pół. Połóż pierwszą połowę arkusza nori błyszczącą stroną do dołu na przygotowanej macie. Namocz ręce w wodzie zmieszanej z octem ryżowym w stosunku 1: 3, Weź 145 gramów. ugotowany ryż i spłaszcz go na nori, pozostawiając 1 cm na górze. wolny bez ryżu, a 1 cm na dole. dla redystrybucji nori.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz Odwróć nori, aby ryż znalazł się na macie. W takim przypadku ułóż nori tak, aby na wierzchu pozostało 1 cm ryżu wolnego od nori. Umieść nadzienie na środku arkusza nori: najpierw wyciśnij twarożek przez worek do szprycowania, obok połóż ugotowane małże, obok twarogu ułóż paski liści sałaty i paski omletu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Trzymając nadzienie, zacznij delikatnie zwijać rolkę za pomocą maty. Po uformowaniu rolki uformuj rolkę w okrągły lub Kwadratowy kształt, dociskając ją ze wszystkich stron matą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj ciasto. Wlej zimną wodę do prostokątnej formy, dodaj sól i mąkę. Za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być jednorodne.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Weź 1 owiniętą rolkę i zanurz najpierw jej krawędzie w cieście, a następnie samą rolkę. Zrób też toczenie bułki w bułce tartej Panko: najpierw zaznacz krawędzie bułki, a następnie wszystkie boki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej olej roślinny na szeroką patelnię i podgrzej. Olej musi być bardzo dobrze rozgrzany, aby ciasto dobrze się związało. Gdy olej się rozgrzeje, zanurz panierowaną bułkę w rozgrzanym oleju i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Ten proces zajmie kilka minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś gotową rolkę najpierw Na Ręczniki papierowe, pozostaw nadmiar oleju, a następnie przenieś na deskę i zwilżając nóż w roztworze, pokrój go na 8 części. Nie zapomnij zwilżyć noża w roztworze, aby ryż nie przykleił się do noża i nie doprowadził do deformacji rolek.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przygotuj pikantny sos: wymieszaj majonez z shirachi. Połóż folię na blasze do pieczenia, połóż na niej bułki z rozcięciem do góry, ułóż czapkę z gorącego sosu na wierzchu bułek.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Umieść bułki do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez 5-7 minut. Czas trwania i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od temperatury i konstrukcji piekarnika.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal / 100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy