Kremowa zupa z grzybami i kaszą gryczaną

pachnąca zupa z grzybami leśnymi i kaszą gryczaną! Taką zupę można przygotować na dowolnym bulionie, a nawet na wodzie. Zupa jest zdrowa, sycąca i bardzo smaczna. Jedno z niewielu pierwszych dań, które zaleca się podawać od razu do stołu, dlatego lepiej gotować je w małych porcjach, " na raz".
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 57 % 8 g
81 kcal
IG: 71 / 29 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować kremową zupę z grzybami miodowymi i kaszą gryczaną? Przede wszystkim Zbierz grzyby miodowe w lesie lub kup je w sklepie. W przepisie można użyć mrożonych grzybów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj wszystkie inne komponenty. W oryginalnym przepisie zupę gotowano bez ziemniaków. Pomiń go, jeśli chcesz lżejszej wersji pierwszego dania. Posortuj grzyby miodowe i dobrze umyj, aby pozbyć się resztek leśnych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij grzyby miodowe do małego rondla, zalej wodą, umieść na kuchence.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po ugotowaniu lekko posolić, usunąć pianę, zmniejszyć płomień i gotować grzyby przez około 20-30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę, spłucz pod bieżącą wodą. Posortuj kaszę gryczaną i spłucz raz lub dwa razy w czystej wodzie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotowane grzyby wrzuć do durszlaka, spłucz pod bieżącą wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wodę lub bulion do garnka. Rosół z kurczaka bardzo dobrze nadaje się do zupy. Ziemniaki, jeśli ich używasz, pokrój w małe kostki lub kostki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój marchewki w cienkie paski i drobno posiekaj cebulę. Marchewki można zetrzeć na tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij ziemniaki i kaszę gryczaną do bulionu. Po ugotowaniu zmniejsz płomień do średniego i pozostaw na kuchence na 15-20 minut (aż produkty będą gotowe).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij marchewkę, cebulę i grzyby do smażenia. Gotuj na średnim ogniu, aż marchewki będą miękkie, a cebula nabierze złotego odcienia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij smażyć na patelni i zagotuj wszystko na dużym ogniu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej śmietanę i gdy pojawią się pierwsze oznaki wrzenia, zdejmij patelnię z ognia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp zupę przed podaniem mielonym pieprzem i drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Dobrze sprawdza się koperek lub zielona młoda cebula.

w oryginalnym przepisie ziemniaki nie były na liście składników, dodałem je, aby były bardziej satysfakcjonujące. Jeśli wykluczasz ziemniaki z zupy, dodaj trochę więcej kaszy gryczanej.

śmietana była tłusta, ponad 30%, ale do zupy wolno brać mniej gęstą śmietanę.

smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy