skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować kremową zupę z grzybami miodowymi i kaszą gryczaną? Przede wszystkim Zbierz grzyby miodowe w lesie lub kup je w sklepie. W przepisie można użyć mrożonych grzybów.
Krok 2:
Przygotuj wszystkie inne komponenty. W oryginalnym przepisie zupę gotowano bez ziemniaków. Pomiń go, jeśli chcesz lżejszej wersji pierwszego dania. Posortuj grzyby miodowe i dobrze umyj, aby pozbyć się resztek leśnych.
Krok 3:
Wyślij grzyby miodowe do małego rondla, zalej wodą, umieść na kuchence.
Krok 4:
Po ugotowaniu lekko posolić, usunąć pianę, zmniejszyć płomień i gotować grzyby przez około 20-30 minut.
Krok 5:
W tym czasie obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę, spłucz pod bieżącą wodą. Posortuj kaszę gryczaną i spłucz raz lub dwa razy w czystej wodzie.
Krok 6:
Ugotowane grzyby wrzuć do durszlaka, spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 7:
Wlej wodę lub bulion do garnka. Rosół z kurczaka bardzo dobrze nadaje się do zupy. Ziemniaki, jeśli ich używasz, pokrój w małe kostki lub kostki.
Krok 8:
Pokrój marchewki w cienkie paski i drobno posiekaj cebulę. Marchewki można zetrzeć na tarce.
Krok 9:
Wyślij ziemniaki i kaszę gryczaną do bulionu. Po ugotowaniu zmniejsz płomień do średniego i pozostaw na kuchence na 15-20 minut (aż produkty będą gotowe).
Krok 10:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij marchewkę, cebulę i grzyby do smażenia. Gotuj na średnim ogniu, aż marchewki będą miękkie, a cebula nabierze złotego odcienia.
Krok 11:
Wyślij smażyć na patelni i zagotuj wszystko na dużym ogniu.
Krok 12:
Wlej śmietanę i gdy pojawią się pierwsze oznaki wrzenia, zdejmij patelnię z ognia.
Krok 13:
Posyp zupę przed podaniem mielonym pieprzem i drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Dobrze sprawdza się koperek lub zielona młoda cebula.
w oryginalnym przepisie ziemniaki nie były na liście składników, dodałem je, aby były bardziej satysfakcjonujące. Jeśli wykluczasz ziemniaki z zupy, dodaj trochę więcej kaszy gryczanej.
śmietana była tłusta, ponad 30%, ale do zupy wolno brać mniej gęstą śmietanę.
smacznego!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g