skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak pysznie upiec dynię z ziemniakami w piekarniku? Jest to bardzo proste, najpierw przygotuj wszystkie produkty. Do gotowania lepiej jest użyć dyni Hokkaido. Ta odmiana ma słodkawy, delikatny smak i aromat gałki muszkatołowej. Dynia ma cienką skórkę, więc upieczemy warzywo bez obierania.
Krok 2:
Dokładnie umyj ziemniaki szczotką lub sztywną gąbką, aby pozbyć się brudu i resztek ziemi. Napełnij go zimną wodą i umieść na dużym ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz płomień i gotuj ziemniaki przez około 15 minut (prawie do miękkości). Następnie odcedź wrzącą wodę i ostudź bulwy.
Krok 3:
Bardzo dobrze umyj dynię, pokrój na pół, usuń nasiona i wnętrzności.
Krok 4:
Miałem małą dynię, do przepisu użyłem tylko jednej połowy. Pokrój więc Hokkaido w plastry o grubości około 1 centymetra (jak na zdjęciu).
Krok 5:
Przygotuj marynatę. W małej misce wymieszaj łyżkę miodu, warzyw lub oliwy z oliwek, przepuszczony przez prasę jeden ząbek czosnku, sól i pieprz. Dodałem też szczyptę gałki muszkatołowej. Ilość soli należy określić według własnego gustu. Potrzebowałem niepełnej łyżeczki.
Krok 6:
Napełnij dynię marynatą, delikatnie wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut. Do marynowania wygodnie jest używać celofanowej torby, więc podczas mieszania marynata otacza wszystkie plasterki dyni tak bardzo, jak to możliwe.
Krok 7:
Wędzony smalec pokroić w drobną kostkę, w razie potrzeby użyć boczku. Obierz cebulę i spłucz pod bieżącą wodą. Drobno posiekaj cebulę. Wyślij smalec i cebulę na patelnię i umieść na dużym ogniu. Gdy patelnia się nagrzeje, smalec się stopi, a cebula będzie smażona. Smażyć smalec i cebulę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowałem, aż pojawił się złoty odcień.
Krok 8:
Połóż marynowaną dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyślij do nagrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Krok 9:
W tym czasie schłodzone ziemniaki obrać i pokroić w plasterki .
Krok 10:
Wyślij ziemniaki do cebuli. Wymieszać.
Krok 11:
Jeśli masz marynatę z dyni, wlej ją również na patelnię(miałem około 1 łyżki stołowej). Dodaj drugi ząbek czosnku, wstępnie zmielony i szczyptę soli, jeśli to konieczne. Smaż wszystko przez około 1-2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Krok 12:
W naczyniu do pieczenia ułóż ziemniaki w pierwszej warstwie.
Krok 13:
Następnie ułóż warstwę z plasterkami pieczonej dyni. Wyślij do piekarnika na 10 minut. Kilka minut przed gotowaniem posypałam danie parmezanem i mrożonymi włoskimi ziołami.
Krok 14:
Okazało się nieopisanie smaczne i satysfakcjonujące!
spróbuj I ty!
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g