dynia z miodem i ziemniakami pieczona w piekarniku

obfite, jasne, jesienne danie rozgrzewające! Dynia nasączona marynatą miodowo-czosnkową, zapiekana z ziemniakami w piekarniku, bardzo kolorowe i aromatyczne danie. Takie jedzenie z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 69 % 11 g
72 kcal
IG: 45 / 0 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak pysznie upiec dynię z ziemniakami w piekarniku? Jest to bardzo proste, najpierw przygotuj wszystkie produkty. Do gotowania lepiej jest użyć dyni Hokkaido. Ta odmiana ma słodkawy, delikatny smak i aromat gałki muszkatołowej. Dynia ma cienką skórkę, więc upieczemy warzywo bez obierania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj ziemniaki szczotką lub sztywną gąbką, aby pozbyć się brudu i resztek ziemi. Napełnij go zimną wodą i umieść na dużym ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz płomień i gotuj ziemniaki przez około 15 minut (prawie do miękkości). Następnie odcedź wrzącą wodę i ostudź bulwy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bardzo dobrze umyj dynię, pokrój na pół, usuń nasiona i wnętrzności.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Miałem małą dynię, do przepisu użyłem tylko jednej połowy. Pokrój więc Hokkaido w plastry o grubości około 1 centymetra (jak na zdjęciu).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj marynatę. W małej misce wymieszaj łyżkę miodu, warzyw lub oliwy z oliwek, przepuszczony przez prasę jeden ząbek czosnku, sól i pieprz. Dodałem też szczyptę gałki muszkatołowej. Ilość soli należy określić według własnego gustu. Potrzebowałem niepełnej łyżeczki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij dynię marynatą, delikatnie wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut. Do marynowania wygodnie jest używać celofanowej torby, więc podczas mieszania marynata otacza wszystkie plasterki dyni tak bardzo, jak to możliwe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wędzony smalec pokroić w drobną kostkę, w razie potrzeby użyć boczku. Obierz cebulę i spłucz pod bieżącą wodą. Drobno posiekaj cebulę. Wyślij smalec i cebulę na patelnię i umieść na dużym ogniu. Gdy patelnia się nagrzeje, smalec się stopi, a cebula będzie smażona. Smażyć smalec i cebulę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowałem, aż pojawił się złoty odcień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż marynowaną dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyślij do nagrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie schłodzone ziemniaki obrać i pokroić w plasterki .

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij ziemniaki do cebuli. Wymieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeśli masz marynatę z dyni, wlej ją również na patelnię(miałem około 1 łyżki stołowej). Dodaj drugi ząbek czosnku, wstępnie zmielony i szczyptę soli, jeśli to konieczne. Smaż wszystko przez około 1-2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W naczyniu do pieczenia ułóż ziemniaki w pierwszej warstwie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie ułóż warstwę z plasterkami pieczonej dyni. Wyślij do piekarnika na 10 minut. Kilka minut przed gotowaniem posypałam danie parmezanem i mrożonymi włoskimi ziołami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Okazało się nieopisanie smaczne i satysfakcjonujące!

spróbuj I ty!

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy