galaretka z kurczaka

popularne danie na świątecznym stole iw życiu codziennym. Bardzo prosty i szczegółowy przepis, z którym poradzą sobie nawet początkujące gospodynie domowe. Galaretka jest dość lekka i bardzo aromatyczna. Wszyscy, którzy spróbują, będą zachwyceni!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 11 % 1 g
54 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

Cześć wszystkim! Dziś przygotujemy Moje ulubione galaretki z kurczaka.

ale najpierw zastanówmy się, czym różni się galaretka od galaretki. Często są ze sobą zdezorientowani i nie jest to zaskakujące, ponieważ są do siebie podobni! Ale nadal istnieje różnica. Główna różnica polega na sposobie żelowania. W galarecie stosuje się wodę lub bulion, do którego dodaje się żelatynę. Podstawą galaretki jest mocny bogaty bulion, w którym po długim gotowaniu powstaje kolagen, który przeszedł z kości, skóry i chrząstki. Nawiasem mówiąc, jest to właśnie substancja żelująca, z której robi się żelatynę.

a teraz zacznijmy gotować.

  1. na początek potrzebujemy kurczaka. Włóż schłodzonego kurczaka do rondla, zalej wodą i umieść na dużym ogniu. Bądź ostrożny, po ugotowaniu zacznie pojawiać się piana, należy ją ostrożnie usunąć z powierzchni bulionu. Ogień można nieco zmniejszyć i pozostawić do gotowania na około godzinę.
  2. podczas gotowania kurczaka obierz i umyj marchewki cebulą. Dla wygody możesz pokroić je na duże kawałki.
  3. po godzinie bierzemy garnek z kurczakiem i spuszczamy cały bulion, zebrało się w nim całe błoto z kurczaka i już go nie potrzebujemy. Ponownie napełnij kurczaka wodą i umieść na dużym ogniu. Po ugotowaniu dodaj cebulę, marchewkę, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień do średniego i ponownie zostawiamy na około godzinę. Ten czas wystarczy, aby warzywa dobrze się ugotowały i nasyciły mięsem kurczaka swoim aromatem.
  4. wlej żelatynę do głębokiego talerza i wlej pół szklanki zimnej przegotowanej wody. Dobrze wymieszaj i pozostaw do spęcznienia.
  5. gdy warzywa i kurczak zostaną ugotowane, zdejmij patelnię z ognia, wyjmij kurczaka i pozwól mu trochę ostygnąć. Dodaj czosnek starty na drobnej tarce do bulionu, nada przyjemny aromat.
  6. ostrożnie oddziel mięso od kości i skóry. Mięso dzielimy na włókna i układamy na talerzach.
  7. w tym czasie bulion nieco ostygł i można go przecedzić przez sito lub gazę. W razie potrzeby marchewki i cebulę można dodać do mięsa, ale bez nich lepiej jak na mój gust. Dodaj spuchniętą żelatynę do odcedzonego ciepłego bulionu i dobrze wymieszaj, aż się rozpuści.
  8. kadzi wlać przygotowany bulion z żelatyną na talerze z mięsem i wstawić do lodówki na około 4-5 godzin.
  9. po stwardnieniu galaretkę można wyjąć z talerzy, w tym celu zanurzamy talerz w filiżance gorącej wody dosłownie na 30 sekund, przykrywamy płaskim talerzem i odwracamy.
  10. pomidor kroimy w plasterki, układamy ich talerz z galaretką, a na wierzchu dekorujemy francuską musztardą ziarnistą. W razie potrzeby możesz dodać gałązkę zieleni.
  11. serwujemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy