zupa puree z młodej cukinii ze śmietaną
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
- 1. Ziemniaki i cukinię umyć i obrać. Pokroić w drobną kostkę.
2. Czosnek obrać i posiekać.
3. Na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym smaż ziemniaki i cukinię przez 5 minut.
4. Dodaj czosnek, wlej trochę wody. Dusić, mieszając, przez kolejne 7 minut.
5. Przenieś warzywa do gotującego się bulionu, lekko dopraw solą. Zagotuj zupę i gotuj jeszcze przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Ozdoba. Cukinię pokroić w cienkie plasterki i smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor. Umyj warzywa, osusz.
7. Warzywa razem z płynem puree za pomocą blendera zanurzeniowego.
8. Dodaj śmietanę i pieprz do powstałej masy, podgrzewaj przez 1 minutę i zdejmij z ognia.
9. Przelej zupę puree na talerze, dodając do każdego kilka krążków smażonej cukinii i natki pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g