zupa puree z młodej cukinii ze śmietaną

delikatna i lekka zupa puree z cukinią i ziemniakami. Wśród zup puree ta jest jedną z najbardziej udanych. Bulion może być stosowany zarówno jako warzywo, jak i kurczak, jest lżejszy niż mięso. Lepiej jest wziąć młodą cukinię - dzięki niej zupa będzie gładsza w fakturze.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 67 % 6 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
  • 1. Ziemniaki i cukinię umyć i obrać. Pokroić w drobną kostkę.

    2. Czosnek obrać i posiekać.

    3. Na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym smaż ziemniaki i cukinię przez 5 minut.

    4. Dodaj czosnek, wlej trochę wody. Dusić, mieszając, przez kolejne 7 minut.

    5. Przenieś warzywa do gotującego się bulionu, lekko dopraw solą. Zagotuj zupę i gotuj jeszcze przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

    6. Ozdoba. Cukinię pokroić w cienkie plasterki i smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor. Umyj warzywa, osusz.

    7. Warzywa razem z płynem puree za pomocą blendera zanurzeniowego.

    8. Dodaj śmietanę i pieprz do powstałej masy, podgrzewaj przez 1 minutę i zdejmij z ognia.

    9. Przelej zupę puree na talerze, dodając do każdego kilka krążków smażonej cukinii i natki pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy