skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do zapiekanki. Możesz użyć ryżu długoziarnistego lub okrągłodennego - który wolisz. Pyszna zapiekanka okaże się z ryżem Arborio, ale musi być gotowana dłużej i dodać trochę więcej wody, ponieważ duży ryż wchłania więcej płynu.
Krok 2:
Możesz wziąć zarówno świeże letnie, jak i mrożone wiśnie. Jeśli wiśnie są świeże, umyj je, osusz i usuń ogony i pestki. Waga netto wiśni bez pestek powinna wynosić około 150 g, więc weź jagody z marginesem. Jeśli wiśnie są zamrożone, najpierw je rozmrozić. Odcedź uwolniony sok.
Krok 3:
Połącz mleko z cukrem i cukrem waniliowym i umieść na średnim ogniu. Doprowadź mleko do wrzenia, ale nie gotuj.
Krok 4:
Ryż dokładnie spłucz do czystej wody.
Krok 5:
Włóż ryż do gorącego mleka, Ustaw na małym ogniu i gotuj przez 10-15 minut, aż ryż będzie w połowie ugotowany. Ryż puchnie i wchłonie większość mleka. Schłodzić ryż. W tym czasie reszta mleka zostanie wchłonięta.
Krok 6:
Dodaj jajko do schłodzonego ryżu i dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
W wysmarowanym masłem dzielonym naczyniu do pieczenia (moja średnica formy wynosi 16 cm) włóż połowę masy ryżowej.
Krok 8:
Ułóż wiśnie bez pestek w jednej warstwie.
Krok 9:
Przykryj jagody drugą częścią masy ryżowej i spłaszcz. Jeśli chcesz, możesz posmarować powierzchnię zapiekanki roztopionym masłem lub ułożyć na wierzchu małe kawałki masła.
Krok 10:
Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 30-35 minut i piecz, aż pojawi się Lekki złoty kolor. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g