Zapiekanka ryżowa z wiśniami

pachnący słodki deser na śniadanie lub kolację! Co może smakować lepiej rano niż pachnąca waniliowa i obfita zapiekanka ryżowa, a nawet z kawałkami owoców? A jeśli podasz go ze skondensowanym mlekiem lub sosem waniliowym lub czekoladowym lub polewą, dzień zacznie się świetnie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 84 % 37 g
150 kcal
IG: 41 / 49 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do zapiekanki. Możesz użyć ryżu długoziarnistego lub okrągłodennego - który wolisz. Pyszna zapiekanka okaże się z ryżem Arborio, ale musi być gotowana dłużej i dodać trochę więcej wody, ponieważ duży ryż wchłania więcej płynu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Możesz wziąć zarówno świeże letnie, jak i mrożone wiśnie. Jeśli wiśnie są świeże, umyj je, osusz i usuń ogony i pestki. Waga netto wiśni bez pestek powinna wynosić około 150 g, więc weź jagody z marginesem. Jeśli wiśnie są zamrożone, najpierw je rozmrozić. Odcedź uwolniony sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz mleko z cukrem i cukrem waniliowym i umieść na średnim ogniu. Doprowadź mleko do wrzenia, ale nie gotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ryż dokładnie spłucz do czystej wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ryż do gorącego mleka, Ustaw na małym ogniu i gotuj przez 10-15 minut, aż ryż będzie w połowie ugotowany. Ryż puchnie i wchłonie większość mleka. Schłodzić ryż. W tym czasie reszta mleka zostanie wchłonięta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj jajko do schłodzonego ryżu i dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W wysmarowanym masłem dzielonym naczyniu do pieczenia (moja średnica formy wynosi 16 cm) włóż połowę masy ryżowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż wiśnie bez pestek w jednej warstwie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj jagody drugą częścią masy ryżowej i spłaszcz. Jeśli chcesz, możesz posmarować powierzchnię zapiekanki roztopionym masłem lub ułożyć na wierzchu małe kawałki masła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 30-35 minut i piecz, aż pojawi się Lekki złoty kolor. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy