skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ser, potrzebujesz tłustego mleka koziego. Mam domowej roboty, nie mogę powiedzieć, jaki procent tłuszczu. Ale im grubszy, tym większa wydajność twarogu. Wyciśnij łyżkę soku z cytryny. Sprawdź, czy do soku nie dostaną się pestki.
Krok 2:
Mleko wlać do grubościennej patelni i na małym ogniu doprowadzić mleko do stanu, w którym zaczynają pojawiać się pierwsze bąbelki.
Krok 3:
Dodaj sok z cytryny. Możesz zastąpić go łyżeczką dziewięcioprocentowego octu.
Krok 4:
Następnie musisz poczekać na oddzielenie serwatki od płatków twarogowych. Stanie się to za około 4-5 minut.
Krok 5:
Wrzuć masę do durszlaka pokrytego kilkoma warstwami gęstej gazy. Daj serwatce czas na całkowite spłynięcie. Zasadniczo możesz zatrzymać się na tym etapie, ale pójdziemy dalej.
Krok 6:
Serum to cenny produkt, nie wylewaj go! W tym przepisie nie będzie już potrzebny, ale na jego podstawie można na przykład upiec domowy chleb drożdżowy.
Krok 7:
W osobnej misce wymieszaj widelcem jajko, sól i sodę. Mam jajko hodowlane, z bardzo bogatym kolorem żółtka. Kolor gotowego sera będzie zależeć od jajka.
Krok 8:
Na nieprzywierającej patelni rozgrzej masło.
Krok 9:
Wlej mieszankę jajeczną i ciągle mieszaj szpatułką, aby uniknąć tworzenia się omletu. Ogień jest średni.
Krok 10:
Uwolnij masę twarogową z gazy i przenieś na patelnię.
Krok 11:
Ser topić przez około 5 minut, ciągle mieszając, aż masa będzie lepka i gęsta. Następnie przenieś ser do czystej gazy i uformuj w kulkę. Możesz użyć specjalnych foremek do sera. Ser przełożyć na noc do lodówki, po czym będzie gotowy do podania.
o dziwo, moje domowe zjadły kozi ser z jajkiem w polowaniu i z wielką przyjemnością. Podałam go z miodem, orzechami, świeżymi jagodami i suszonymi figami.
jasne, kozie mleko ma smak, ale wydawało mi się, że jest o wiele mniej niż świeże mleko.
smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Kozie mleko - 68 kcal / 100g