ser z koziego mleka z jajkiem

ser delikatesowy zrób to sam w domu. W mojej rodzinie mleko kozie nie jest wysoko cenione. I potraktowali słoik pary. Dlatego przy okazji postanowiłem zrobić z niego prawdziwy domowy ser z jajkiem. Do smaku ser uzyskuje się praktycznie bez smaku charakterystycznego dla mleka koziego.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 27 % 4 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 9 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ser, potrzebujesz tłustego mleka koziego. Mam domowej roboty, nie mogę powiedzieć, jaki procent tłuszczu. Ale im grubszy, tym większa wydajność twarogu. Wyciśnij łyżkę soku z cytryny. Sprawdź, czy do soku nie dostaną się pestki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mleko wlać do grubościennej patelni i na małym ogniu doprowadzić mleko do stanu, w którym zaczynają pojawiać się pierwsze bąbelki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sok z cytryny. Możesz zastąpić go łyżeczką dziewięcioprocentowego octu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie musisz poczekać na oddzielenie serwatki od płatków twarogowych. Stanie się to za około 4-5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć masę do durszlaka pokrytego kilkoma warstwami gęstej gazy. Daj serwatce czas na całkowite spłynięcie. Zasadniczo możesz zatrzymać się na tym etapie, ale pójdziemy dalej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Serum to cenny produkt, nie wylewaj go! W tym przepisie nie będzie już potrzebny, ale na jego podstawie można na przykład upiec domowy chleb drożdżowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W osobnej misce wymieszaj widelcem jajko, sól i sodę. Mam jajko hodowlane, z bardzo bogatym kolorem żółtka. Kolor gotowego sera będzie zależeć od jajka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na nieprzywierającej patelni rozgrzej masło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej mieszankę jajeczną i ciągle mieszaj szpatułką, aby uniknąć tworzenia się omletu. Ogień jest średni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uwolnij masę twarogową z gazy i przenieś na patelnię.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ser topić przez około 5 minut, ciągle mieszając, aż masa będzie lepka i gęsta. Następnie przenieś ser do czystej gazy i uformuj w kulkę. Możesz użyć specjalnych foremek do sera. Ser przełożyć na noc do lodówki, po czym będzie gotowy do podania.

o dziwo, moje domowe zjadły kozi ser z jajkiem w polowaniu i z wielką przyjemnością. Podałam go z miodem, orzechami, świeżymi jagodami i suszonymi figami.

jasne, kozie mleko ma smak, ale wydawało mi się, że jest o wiele mniej niż świeże mleko.

smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Kozie mleko - 68   kcal / 100g

Podobne przepisy