skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy niezbędne składniki. Wyjmujemy sardele i tuńczyka ze słoików (miałem te przetwory w postaci posiekanej w słoikach), spuszczamy płyn z oliwek, myjemy liście sałaty i pomidory, obieramy czosnek.
Krok 2:
Rozerwij liście sałaty rękami i połóż je na talerzu, na wierzchu-sardele i tuńczyk.
Krok 3:
Ugotowane ziemniaki kroimy, układamy na talerzu z resztą składników.
Krok 4:
Pokrój pomidory-dodaj do sałatki.
Krok 5:
Pokrój gotowane jaja kurze na plasterki.
Krok 6:
Pokrój Oliwki w dowolny kształt-pierścienie, połówki, wzdłuż na 4 części itp.
Krok 7:
Przygotowanie sosu sałatkowego. Wyciskamy czosnek przez prasę. Dodaj musztardę i czosnek do oliwy z oliwek, dokładnie wymieszaj, dodaj do sałatki, równomiernie podlewając wszystkie składniki na talerzu (możesz podać sos osobno).
Krok 8:
Trochę solimy i posypujemy suszoną bazylią. Danie jest gotowe do podania!
Krok 9:
Smacznego!
ta Francuska sałatka od dawna wykracza poza ojczyznę i jest powszechnie znana na całym świecie. Stoi na równi z Olivierem, Cezarem i sałatkami greckimi, więc obecnie istnieje wiele odmian jego przygotowania. Ten przepis odzwierciedla główną " istotę "tego francuskiego Dania - anchois, pomidory i liście sałaty, bez których żaden przepis"Nicoise" nie jest kompletny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g