sałatka rybna Nicoise z czarnymi oliwkami i jajkami kurzymi

Sałatka Rybno-warzywna z Nicei. Jednocześnie obfite i łatwe! Sałatka o bardzo ciekawym smaku dzięki połączeniu tuńczyka, anchois, pomidora i sałaty liściastej. Bardzo nietypowy i lekki-idealny na śniadanie!
LisekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 10 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 25 % 5 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy niezbędne składniki. Wyjmujemy sardele i tuńczyka ze słoików (miałem te przetwory w postaci posiekanej w słoikach), spuszczamy płyn z oliwek, myjemy liście sałaty i pomidory, obieramy czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozerwij liście sałaty rękami i połóż je na talerzu, na wierzchu-sardele i tuńczyk.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotowane ziemniaki kroimy, układamy na talerzu z resztą składników.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory-dodaj do sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój gotowane jaja kurze na plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój Oliwki w dowolny kształt-pierścienie, połówki, wzdłuż na 4 części itp.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowanie sosu sałatkowego. Wyciskamy czosnek przez prasę. Dodaj musztardę i czosnek do oliwy z oliwek, dokładnie wymieszaj, dodaj do sałatki, równomiernie podlewając wszystkie składniki na talerzu (możesz podać sos osobno).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Trochę solimy i posypujemy suszoną bazylią. Danie jest gotowe do podania!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

ta Francuska sałatka od dawna wykracza poza ojczyznę i jest powszechnie znana na całym świecie. Stoi na równi z Olivierem, Cezarem i sałatkami greckimi, więc obecnie istnieje wiele odmian jego przygotowania. Ten przepis odzwierciedla główną " istotę "tego francuskiego Dania - anchois, pomidory i liście sałaty, bez których żaden przepis"Nicoise" nie jest kompletny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy