sos Krasnodar z jabłkami pomidorami cynamonowymi na zimę

niezwykłe, bardzo smaczne, nie chcesz kupować sosu sklepowego. Bardzo podoba mi się półfabrykat, tysiąc razy smaczniejszy niż SOS sklepowy.
glavbyxAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
35 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których będziemy potrzebować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory, pokrój na dowolne kawałki, włóż do rondla, gotuj na parze. Ostudzić przetrzeć przez sito.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń rdzeń z jabłek, pokrój na kawałki, a także gotuj na parze, ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przetrzyj przez sito, powinno być puree.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Puree jabłkowo-pomidorowe włożyć do rondla, wymieszać, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, odparowując płyn.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przyprawy, cukier i sól do sosu, gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekany czosnek i ocet, gotuj przez 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać do słoików, zwinąć. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy