skład / składniki
metoda gotowania
gruszki do tego dżemu lepiej brać twarde odmiany, idealne-jesienne. Powinny być dojrzałe, soczyste, ale nie miękkie, w przeciwnym razie gruszki mogą się po prostu zagotować.
moje owoce, wycinamy rdzenie. Pokrój gruszki na dość cienkie plasterki.
wlej cukier do rondla, zalej wodą i wymieszaj. Kładziemy rondel na kuchence (na małym ogniu) i mieszając czekamy, aż cukier się rozpuści, doprowadzamy do wrzenia. Powinien być wystarczająco gęsty syrop o pięknym bursztynowym kolorze, półprzezroczysty.
wlać przygotowane gruszki syropem, wymieszać i odstawić, aż syrop całkowicie ostygnie. Nie zapomnij od czasu do czasu mieszać przyszłego dżemu. Następnie kładziemy gruszki na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotuj gruszki po gotowaniu przez 5-7 minut.
wyjmij dżem z pieca, ponownie ostudź. I powtórz poprzedni krok jeszcze raz, to znaczy zagotuj i gotuj gruszki przez 5-7 minut, ostudź. Po drugim gotowaniu plasterki gruszek nabiorą przezroczystości.
teraz po raz trzeci kładziemy gruszki na kuchence, doprowadzamy do wrzenia, ponownie gotujemy przez 5-7 minut, odstawiamy do ostygnięcia. Dżem staje się zauważalnie grubszy, gruszki stają się bardziej przejrzyste.
wlej dżem do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zamknij pokrywkami i pozwól mu ostygnąć w cieple. Następnie przechowuj dżem w chłodnym miejscu.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g