dżem gruszkowy w plasterkach przezroczysty

Bursztynowy dżem ze słodkich gruszek przypomni lato w Zimowy dzień! Świetny przepis na dżem gruszkowy, którego używam od ponad roku. Dżem okazuje się bardzo słodki, bardzo smaczny, bardzo piękny. Miło jest pić z nim herbatę w zimnych porach roku, pamiętając o ciepłych dniach. Polecam!
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 51 g
202 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

gruszki do tego dżemu lepiej brać twarde odmiany, idealne-jesienne. Powinny być dojrzałe, soczyste, ale nie miękkie, w przeciwnym razie gruszki mogą się po prostu zagotować.

moje owoce, wycinamy rdzenie. Pokrój gruszki na dość cienkie plasterki.

wlej cukier do rondla, zalej wodą i wymieszaj. Kładziemy rondel na kuchence (na małym ogniu) i mieszając czekamy, aż cukier się rozpuści, doprowadzamy do wrzenia. Powinien być wystarczająco gęsty syrop o pięknym bursztynowym kolorze, półprzezroczysty.

wlać przygotowane gruszki syropem, wymieszać i odstawić, aż syrop całkowicie ostygnie. Nie zapomnij od czasu do czasu mieszać przyszłego dżemu. Następnie kładziemy gruszki na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotuj gruszki po gotowaniu przez 5-7 minut.

wyjmij dżem z pieca, ponownie ostudź. I powtórz poprzedni krok jeszcze raz, to znaczy zagotuj i gotuj gruszki przez 5-7 minut, ostudź. Po drugim gotowaniu plasterki gruszek nabiorą przezroczystości.

teraz po raz trzeci kładziemy gruszki na kuchence, doprowadzamy do wrzenia, ponownie gotujemy przez 5-7 minut, odstawiamy do ostygnięcia. Dżem staje się zauważalnie grubszy, gruszki stają się bardziej przejrzyste.

wlej dżem do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zamknij pokrywkami i pozwól mu ostygnąć w cieple. Następnie przechowuj dżem w chłodnym miejscu.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy