gruzińska sałatka z buraków z papryką i ziołami

pikantna przekąska z buraków. Szybkie gotowanie i pyszne jedzenie! Ciekawy i pikantny smak Charakterystyczną cechą Dania "buraki po gruzińsku" nadaje pikantny smak takiej narodowej przyprawie jak tkemali, przy czym tkemali ma dwa rodzaje-pikantny i słodko-kwaśny.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 56 % 10 g
101 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj buraki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyczyść.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokroić w plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj zielenie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj do buraków.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj cebulę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj do miski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dociśnij 1.czosnek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyciśnij 2.Czosnek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj do miski.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    2 gatunki tkemali.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj do miski.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj Rast.olej.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Sól.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pieprz.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pieprz.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wymieszaj.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dodaj pieprz.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Podawaj osobno...

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Lub jako dodatek...

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    ... do 2 dań

dokładnie umyj buraki i ugotuj.
pokrój buraki na kształt trójkątnych i prostokątnych talerzy i włóż do miski.
dodaj drobno posiekane warzywa.
wyciśnij jeden ząbek czosnku przez wyciskacz do czosnku, drugi-aby dodać więcej smaku, naciśnij nożem, a następnie posiekaj i dodaj do buraków.
cebulę pokroić w ćwiartki, pokroić w cienkie paski i dodać do miski.
dopraw warzywa olejem roślinnym, pikantnym i słodko-kwaśnym tkemali, solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać łyżeczkę drobno posiekanej świeżej papryki.Podawaj godzinę po opatrunku tkemali.
buraki w stylu gruzińskim podawane są jako osobne danie w postaci sałatki, a także mogą być dodatkiem do dań głównych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g

Podobne przepisy