skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki.
Krok 2:

Umyj buraki.
Krok 3:

Gotować.
Krok 4:

Wyczyść.
Krok 5:

Pokroić w plasterki.
Krok 6:

Przenieś do miski.
Krok 7:

Posiekaj zielenie.
Krok 8:

Dodaj do buraków.
Krok 9:

Posiekaj cebulę.
Krok 10:

Dodaj do miski.
Krok 11:

Dociśnij 1.czosnek.
Krok 12:

Wyciśnij 2.Czosnek.
Krok 13:

Dodaj do miski.
Krok 14:

2 gatunki tkemali.
Krok 15:

Dodaj do miski.
Krok 16:

Dodaj Rast.olej.
Krok 17:

Sól.
Krok 18:

Pieprz.
Krok 19:

Pieprz.
Krok 20:

Wymieszaj.
Krok 21:

Dodaj pieprz.
Krok 22:

Podawaj osobno...
Krok 23:

Lub jako dodatek...
Krok 24:

... do 2 dań
dokładnie umyj buraki i ugotuj.
pokrój buraki na kształt trójkątnych i prostokątnych talerzy i włóż do miski.
dodaj drobno posiekane warzywa.
wyciśnij jeden ząbek czosnku przez wyciskacz do czosnku, drugi-aby dodać więcej smaku, naciśnij nożem, a następnie posiekaj i dodaj do buraków.
cebulę pokroić w ćwiartki, pokroić w cienkie paski i dodać do miski.
dopraw warzywa olejem roślinnym, pikantnym i słodko-kwaśnym tkemali, solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać łyżeczkę drobno posiekanej świeżej papryki.Podawaj godzinę po opatrunku tkemali.
buraki w stylu gruzińskim podawane są jako osobne danie w postaci sałatki, a także mogą być dodatkiem do dań głównych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal/100g

