skład / składniki
metoda gotowania
Sushi to danie z Japonii, które zyskało popularność na Ukrainie.
dla miłośników kuchni japońskiej jest wiele restauracji, barów, które oferują ogromny wybór potraw, w tym bułki, sushi z różnymi nadzieniami.
ale dzisiaj wielu nauczyło się gotować sushi (role) w domu i nie są gorsze od restauracji. Nie ma problemu z zakupem arkuszy nori, do nadzienia możesz użyć wszystkiego, czego dusza zapragnie, pozostaje ugotować ryż.
nie jest to trudne, ale nie jest też łatwe. Nawiasem mówiąc, do sushi nie trzeba brać japońskiego ryżu-nasz, okrągły, pod względem smaku i innych parametrów, nie jest gorszy.
kiedy gotujesz ryż na kuchence, musisz stale o niego dbać – najpierw duży ogień, następnie zmniejsz, przykryj pokrywką na czas, a pod koniec procesu upewnij się, że nie pali się, ale "osiąga pożądany stan".
to wszystko nie jest trudne, ale będziesz musiał poświęcić 15-25 minut na gotowanie ryżu.
a co, jeśli ugotujesz ryż do sushi w powolnej kuchence, oczywiście jeśli masz tego pomocnika kuchennego. A jeśli nie, pilnie kup, ponieważ Multicooker znacznie ułatwi proces gotowania i da Ci dużo wolnego czasu.
dla tych, którzy lubią gotować sushi i bułki w domu, powiem Ci, jak gotować ryż do sushi w powolnej kuchence. W sumie należy przestrzegać trzech podstawowych warunków, a mianowicie dobrze spłukać ryż, wybrać odpowiednią proporcję wody i ryżu oraz odpowiednio przygotować marynatę.
przed gotowaniem ryżu w powolnej kuchence do sushi bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiedni ryż. Powinien być lepki. Najczęściej do sushi biorą okrągły i drobnoziarnisty ryż lub specjalny japoński ryż do sushi, który można łatwo znaleźć w każdym supermarkecie. Najważniejsze, że dobrze kształtuje sushi.
1. Najważniejsze jest to, że ryż należy bardzo dobrze spłukać (to znaczy spłukać 3-4 razy zimną wodą, spłukać, aż woda stanie się przezroczysta).
2. Spuść wodę, możesz użyć Sitka.
3. Włóż umyty ryż do miski wolnowaru-szybkowaru.
4. Zalać wodą.
5. Na multicookerze-szybkowarze wybierz tryb " Ryż "(mam ustawioną maszynę na 9 minut i naprawdę gotuję 30 minut).
6. Gotuj przez 30 minut.
7. Po zakończeniu programu, bez otwierania pokrywy, pozostaw kolejne 30 minut.
8. W tym czasie robimy dressing: wymieszaj ocet ryżowy, sól, cukier, sok z cytryny, sos sojowy na gładką masę.
9. Pozostawić ugotowany ryż do ostygnięcia i dodać przygotowany dressing.
10. Dokładnie i delikatnie wymieszaj ryż z dressingiem, aby nie uszkodzić ryżu.
11. Ryż jest gotowy do użycia.
powolna kuchenka pozwoli Ci uniknąć konieczności podążania za ryżem. Idealnie potrzebujesz specjalnego ryżu do sushi, ale wystarczy zwykły ryż okrągłoziarnisty. Z tej ilości ryżu uzyskuje się około 6-7 rolek.
teraz wiesz, jak bardzo proste i wystarczająco szybkie jest przygotowanie najsmaczniejszego ryżu do bułek w powolnej kuchence-szybkowarze. Możesz dalej zacząć przygotowywać różne przekąski, sushi i bułki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g