gotuj kalmary

Gotowanie kalmarów jest szybkie i pyszne łatwe! Spróbować)
GurmmmanAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 86 % 18 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 5 % 1 g
96 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozmrażamy kalmary. Można to zrobić pod ciepłą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przed ugotowaniem kalmarów należy je wyczyścić. Obieramy skórę (różową) kałamarnicy. A pod nim znajduje się kolejny cienki przezroczysty film (dzięki temu kałamarnica jest szorstka). Najłatwiej to zrobić w gorącej wodzie, zwija się i usuwa bez wysiłku. Usuwamy również wszystkie wnętrzności i przezroczyste uszczelki w nosie tuszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dalej najważniejsze! Prawidłowo ugotuj kalmary. Kalmary mają tendencję do zmniejszania się po ugotowaniu przez ponad 3 minuty i zamieniania się w ciasną gumę. Możesz gotować kalmary, zanurzając je we wrzącej osolonej wodzie przez zaledwie 30 sekund. W tym czasie kałamarnica ugotuje się i prawie nie straci swojego rozmiaru. Jeśli jednak przypadkowo strawisz kalmary, gotuj je łącznie przez 20 minut-wtedy kalmary powrócą do miękkości, chociaż zmniejszą się prawie 2 razy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzić ugotowane kalmary, pokroić w pierścienie. Ułożyć na półmisku i posypać świeżo zmielonym pieprzem. W razie potrzeby można skropić sokiem z cytryny. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Tusza kałamarnicy - 96   kcal/100g

Podobne przepisy