skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozmrażamy kalmary. Można to zrobić pod ciepłą wodą.
Krok 2:
Przed ugotowaniem kalmarów należy je wyczyścić. Obieramy skórę (różową) kałamarnicy. A pod nim znajduje się kolejny cienki przezroczysty film (dzięki temu kałamarnica jest szorstka). Najłatwiej to zrobić w gorącej wodzie, zwija się i usuwa bez wysiłku. Usuwamy również wszystkie wnętrzności i przezroczyste uszczelki w nosie tuszy.
Krok 3:
Dalej najważniejsze! Prawidłowo ugotuj kalmary. Kalmary mają tendencję do zmniejszania się po ugotowaniu przez ponad 3 minuty i zamieniania się w ciasną gumę. Możesz gotować kalmary, zanurzając je we wrzącej osolonej wodzie przez zaledwie 30 sekund. W tym czasie kałamarnica ugotuje się i prawie nie straci swojego rozmiaru. Jeśli jednak przypadkowo strawisz kalmary, gotuj je łącznie przez 20 minut-wtedy kalmary powrócą do miękkości, chociaż zmniejszą się prawie 2 razy.
Krok 4:
Schłodzić ugotowane kalmary, pokroić w pierścienie. Ułożyć na półmisku i posypać świeżo zmielonym pieprzem. W razie potrzeby można skropić sokiem z cytryny. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Tusza kałamarnicy - 96 kcal/100g