zupa z czerwonej fasoli w puszkach w sosie pomidorowym

pyszna, pożywna zupa fasolowa w 15 minut! Ta zupa nie wymaga specjalnego przygotowania i gotuje się bardzo szybko. Jedyną rzeczą jest to, że należy przygotować bulion. Można go ugotować dzień wcześniej.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 4 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 30 % 3 g
53 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotowany bulion (2,5-3 litry) odcedź, pokrój wołowinę na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj warzywa: pokrój wszystko w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ziemniaki do wrzącego bulionu, dodaj sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do cebuli dodaj marchewkę, liść laurowy, czosnek zmiażdżony nożem. Smażyć na złoty kolor, pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż paprykę, smaż przez kolejne 2 minuty. Dla miłośników pikantnych możesz dodać trochę posiekanej ostrej papryki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj plasterki pomidora, trzymaj w ogniu przez kolejną minutę. Usuń czosnek i liście laurowe. W razie potrzeby dodaj koncentrat pomidorowy i lekko opiekaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ziemniaki są prawie gotowe, wlej fasolę w puszkach do bulionu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj wszystkie inne warzywa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posiekaj zielenie. Włóż do zupy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagotuj zupę, wyłącz ją, przykryj i pozwól jej trochę zaparzyć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy