skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotować ciasto na pierogi: mąkę wsypać do miski, dodać sól, jajko i
wlej mleko. Ciasto dokładnie zagnieść rękami, uformować bryłę, przykryć
film i odstaw na bok podczas przygotowywania nadzienia.
2. Nadzienie można przygotować zarówno z gotowego mięsa mielonego w sklepie, jak i przygotować
mielone na własną rękę, co jest o wiele smaczniejsze. Mielony filet z kurczaka nie jest tłusty, ale
z dodatkiem surowej cebuli nadzienie będzie miękkie i soczyste. Filet z kurczaka
pokrój na kawałki i przepłucz przez maszynę do mięsa.
3. Nie musisz mielić cebuli w maszynce do mięsa, aby sok nie wyciekł,
należy go pokroić w bardzo drobną kostkę.
4. Wymieszaj zmielone mięso z kurczaka z posiekaną cebulą, solą, pieprzem
i dobrze ugniataj.
5. Ciasto rozwałkować cienko wałkiem do ciasta na posypanym mąką blacie i pokroić
kieliszek do kubka.
6. Na krążkach ciasta połóż na środku łyżeczki trochę kurczaka
farsz i uformuj pierogi.
7. Uformowane pierogi układamy na posypanych mąką płytkach. Jeśli
gotuj na przyszłość, deski z pierogami należy umieścić w zamrażarce i zamrozić
pierogi, a następnie przenieś je do torby, a następnie przechowuj w zamrażarce.
8. Świeżo ugotowane lub mrożone pierogi wrzucić do wrzącej
osoloną wodę i gotuj przez około 7 minut, gotowe pierogi unoszą się na
powierzchnia.
9. Podawaj pierogi z mielonym kurczakiem na gorąco, z sosem, śmietaną, warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g