pierogi z kurczaka na mleku

domowe pierogi z mielonym filetem z kurczaka-objadanie się! Przygotowanie pierogów, choć zajmuje dużo czasu, ale mrożone półprodukty często pomagają-pozostaje tylko gotować, a obiad jest gotowy. A żeby pierogi były smaczniejsze i bardziej miękkie, ciasto lepiej zagnieść na mleku.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 13 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 64 % 27 g
179 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Przygotować ciasto na pierogi: mąkę wsypać do miski, dodać sól, jajko i
wlej mleko. Ciasto dokładnie zagnieść rękami, uformować bryłę, przykryć
film i odstaw na bok podczas przygotowywania nadzienia.
2. Nadzienie można przygotować zarówno z gotowego mięsa mielonego w sklepie, jak i przygotować
mielone na własną rękę, co jest o wiele smaczniejsze. Mielony filet z kurczaka nie jest tłusty, ale
z dodatkiem surowej cebuli nadzienie będzie miękkie i soczyste. Filet z kurczaka
pokrój na kawałki i przepłucz przez maszynę do mięsa.
3. Nie musisz mielić cebuli w maszynce do mięsa, aby sok nie wyciekł,
należy go pokroić w bardzo drobną kostkę.
4. Wymieszaj zmielone mięso z kurczaka z posiekaną cebulą, solą, pieprzem
i dobrze ugniataj.
5. Ciasto rozwałkować cienko wałkiem do ciasta na posypanym mąką blacie i pokroić
kieliszek do kubka.
6. Na krążkach ciasta połóż na środku łyżeczki trochę kurczaka
farsz i uformuj pierogi.
7. Uformowane pierogi układamy na posypanych mąką płytkach. Jeśli
gotuj na przyszłość, deski z pierogami należy umieścić w zamrażarce i zamrozić
pierogi, a następnie przenieś je do torby, a następnie przechowuj w zamrażarce.
8. Świeżo ugotowane lub mrożone pierogi wrzucić do wrzącej
osoloną wodę i gotuj przez około 7 minut, gotowe pierogi unoszą się na
powierzchnia.
9. Podawaj pierogi z mielonym kurczakiem na gorąco, z sosem, śmietaną, warzywami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy