barszcz bez mięsa bez smażenia z burakami

najsmaczniejsza i najbardziej satysfakcjonująca zupa, którą można ugotować na wodzie! Do barszczu bezmięsnego z burakami potrzebujesz tylko warzyw z ogrodu. Takie pierwsze danie można bezpiecznie nazwać dietetycznym, ponieważ jest przygotowywane bez tradycyjnego smażenia warzyw, a smak okazuje się doskonały i niesamowicie smaczny!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 71 % 5 g
29 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować barszcz bez mięsa i bez smażenia z burakami? Przygotuj wszystkie niezbędne warzywa. Jeśli to możliwe, używaj młodej kapusty, jest bardziej miękka i słodkawa, co nada gotowemu daniu wyjątkowy smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki i pokrój w małe kostki. Możesz posiekać bulwy, jak ci się bardziej podoba, na przykład za pomocą kostek lub bardzo dużych fragmentów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij ziemniaki zimną wodą i wyślij patelnię na duży ogień. Zamiast zwykłej wody możesz użyć bulionu z kurczaka lub warzyw. Po ugotowaniu zmniejsz piec do umiarkowanego, dodaj trochę soli i gotuj, aż ziemniaki będą gotowe(czas zależy od używanej odmiany i wielkości kawałków). Zajęło mi to około 15-20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotuj resztę. Cebulę, buraki, marchewkę i czosnek obrać i opłukać razem w Lavrushka i ziołach pod bieżącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj kapustę w cienkie paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj buraki i marchewki na drobnej tarce. Posyp buraki sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny, dzięki czemu gotowe danie będzie kwaśne i zachowa jasny czerwony kolor bulionu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cebulę w możliwie najmniejszą kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża i zalej je wrzącą wodą. Pozostaw w ten sposób na 2 lub 3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Spuść wodę i usuń skórkę z pomidorów bez wysiłku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój pomidory w drobną kostkę. Zwykle używam jeszcze kilku kawałków pomidorków koktajlowych. Mają słodkawy smak, który nada gotowemu daniu specjalne nuty i jasność.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ziemniaki są gotowe, zrób maksymalnie piec. Wyślij buraki, marchewkę i cebulę na patelnię. Gotuj przez około 3 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie dodaj pomidory do barszczu, lekko zmniejsz kuchenkę i gotuj przez kolejne 5 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyślij kapustę i liście laurowe do warzyw, w razie potrzeby dodaj 1 łyżkę.l olej roślinny. Gotuj wszystko razem, aż kapusta będzie gotowa(zwykle zajmuje to od 3 do 5 minut).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pozostały ostatnie poprawki, Dodaj do gotowego barszczu drobno posiekane zioła i czosnek, posiekane w dowolny sposób. Również w tym kroku możesz dodać swoje ulubione przyprawy, zwykle używam zmielonej czerwonej papryki. Spróbuj ponownie na soli, a jeśli to konieczne, dodaj sól. Dodaj ogień i po pojawieniu się pierwszych oznak wrzenia zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozwól barszczowi parzyć przez co najmniej 15 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pachnący i najsmaczniejszy Barszcz dietetyczny jest gotowy! Podczas serwowania można posypać pachnącą lub mieloną czarną papryką.

barszcz jest uważany za najbardziej zbilansowane i zdrowe pierwsze danie dla mężczyzn. Zwykle gotuje się go na bulionie mięsnym, dodając ulubione sosy, przyprawy i tak dalej podczas smażenia warzyw. Spróbuj ugotować barszcz na wodzie bez smażenia, może być oferowany tym, którzy są na diecie lub przestrzegają postu.


marchewki i buraki można wstępnie upiec w piekarniku do miękkości, a następnie pokroić ręcznie w cienkie paski i dodać do gotowych ziemniaków do dalszego gotowania.


jeśli nie używasz młodej kapusty, wrzuć ją do gotowania z ziemniakami, ponieważ gotowanie trwa dłużej niż młoda główka kapusty.
liść laurowy i czosnek można całkowicie wykluczyć z przepisu.

jeśli używasz sezonowych słodkich warzyw, smak gotowego barszczu okaże się po prostu doskonały!

tradycyjnie do każdego talerza można zaoferować śmietanę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy