skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować barszcz bez mięsa i bez smażenia z burakami? Przygotuj wszystkie niezbędne warzywa. Jeśli to możliwe, używaj młodej kapusty, jest bardziej miękka i słodkawa, co nada gotowemu daniu wyjątkowy smak.
Krok 2:
Obierz ziemniaki i pokrój w małe kostki. Możesz posiekać bulwy, jak ci się bardziej podoba, na przykład za pomocą kostek lub bardzo dużych fragmentów.
Krok 3:
Napełnij ziemniaki zimną wodą i wyślij patelnię na duży ogień. Zamiast zwykłej wody możesz użyć bulionu z kurczaka lub warzyw. Po ugotowaniu zmniejsz piec do umiarkowanego, dodaj trochę soli i gotuj, aż ziemniaki będą gotowe(czas zależy od używanej odmiany i wielkości kawałków). Zajęło mi to około 15-20 minut.
Krok 4:
W tym czasie przygotuj resztę. Cebulę, buraki, marchewkę i czosnek obrać i opłukać razem w Lavrushka i ziołach pod bieżącą wodą.
Krok 5:
Posiekaj kapustę w cienkie paski.
Krok 6:
Zetrzyj buraki i marchewki na drobnej tarce. Posyp buraki sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny, dzięki czemu gotowe danie będzie kwaśne i zachowa jasny czerwony kolor bulionu.
Krok 7:
Pokrój cebulę w możliwie najmniejszą kostkę.
Krok 8:
Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża i zalej je wrzącą wodą. Pozostaw w ten sposób na 2 lub 3 minuty.
Krok 9:
Spuść wodę i usuń skórkę z pomidorów bez wysiłku.
Krok 10:
Pokrój pomidory w drobną kostkę. Zwykle używam jeszcze kilku kawałków pomidorków koktajlowych. Mają słodkawy smak, który nada gotowemu daniu specjalne nuty i jasność.
Krok 11:
Gdy ziemniaki są gotowe, zrób maksymalnie piec. Wyślij buraki, marchewkę i cebulę na patelnię. Gotuj przez około 3 minuty.
Krok 12:
Następnie dodaj pomidory do barszczu, lekko zmniejsz kuchenkę i gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 13:
Wyślij kapustę i liście laurowe do warzyw, w razie potrzeby dodaj 1 łyżkę.l olej roślinny. Gotuj wszystko razem, aż kapusta będzie gotowa(zwykle zajmuje to od 3 do 5 minut).
Krok 14:
Pozostały ostatnie poprawki, Dodaj do gotowego barszczu drobno posiekane zioła i czosnek, posiekane w dowolny sposób. Również w tym kroku możesz dodać swoje ulubione przyprawy, zwykle używam zmielonej czerwonej papryki. Spróbuj ponownie na soli, a jeśli to konieczne, dodaj sól. Dodaj ogień i po pojawieniu się pierwszych oznak wrzenia zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozwól barszczowi parzyć przez co najmniej 15 minut.
Krok 15:
Pachnący i najsmaczniejszy Barszcz dietetyczny jest gotowy! Podczas serwowania można posypać pachnącą lub mieloną czarną papryką.
barszcz jest uważany za najbardziej zbilansowane i zdrowe pierwsze danie dla mężczyzn. Zwykle gotuje się go na bulionie mięsnym, dodając ulubione sosy, przyprawy i tak dalej podczas smażenia warzyw. Spróbuj ugotować barszcz na wodzie bez smażenia, może być oferowany tym, którzy są na diecie lub przestrzegają postu.
marchewki i buraki można wstępnie upiec w piekarniku do miękkości, a następnie pokroić ręcznie w cienkie paski i dodać do gotowych ziemniaków do dalszego gotowania.
jeśli nie używasz młodej kapusty, wrzuć ją do gotowania z ziemniakami, ponieważ gotowanie trwa dłużej niż młoda główka kapusty.
liść laurowy i czosnek można całkowicie wykluczyć z przepisu.
jeśli używasz sezonowych słodkich warzyw, smak gotowego barszczu okaże się po prostu doskonały!
tradycyjnie do każdego talerza można zaoferować śmietanę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g