mrożona makrela z selerem

pyszne ucho makreli na lunch lub kolację-gotuj, zachwyć krewnych! Prawdopodobnie każdy ma swój własny przepis na zupę. O ile oczywiście kochasz to danie i często je gotujesz. W naszej rodzinie wszyscy kochają Wuhu. Dzielę się z Wami moim przepisem na jego przygotowanie-mały kawałek selera dodaje niepowtarzalnej nuty smakowej, a także uwielbiam wkładać świeże pomidory do ucha. Spróbuj! Okazuje się bardzo aromatyczny, smaczny i satysfakcjonujący!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 33 % 3 g
46 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Oczyść rybę, dobrze spłucz, pokrój na kawałki.
2. Warzywa myjemy i myjemy.
3. Posiekaj cebulę wzdłuż (lub pokrój w półpierścienie), pokrój marchewki w paski, drobno posiekaj kawałek selera, pokrój pomidory na małe kawałki, ziemniaki na średnie kawałki, czosnek na talerze.
4. Wlej wodę do rondla, zagotuj. Włóż do niego ryby i ziemniaki, sól, gotuj na umiarkowanym ogniu.
5. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego cebulę, smaż przez kilka minut - aż będzie lekko złoty.
6. Dodaj marchewki, smaż je razem z cebulą, mieszając przez 5 minut.
7. Włóż czosnek i seler, smaż przez 2 minuty.
8. Rozłóż pomidory, gotuj wszystko razem przez 5-7 minut.
9. Ryby i ziemniaki są prawie gotowe-układamy smażone warzywa, trzymamy je w ogniu przez kolejne 5 minut.
10. Dodaj posiekane świeże zioła i kilka ziaren pieprzu do rondla, wyłącz.

podawaj ucho na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal / 100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy