skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj wołowinę, włóż do rondla, zalej wodą i gotuj.
gdy woda z mięsem się zagotuje, usuń pianę, a następnie gotuj mięso na małym ogniu
półtorej godziny.
2. Obierz wszystkie warzywa, pokrój ziemniaki w dużą kostkę, kapustę
posiekaj, zetrzyj buraki i marchewkę na grubej tarce, posiekaj cebulę
kostkami.
3. Buraki, marchewki i cebulę włożyć do rondla lub głębokiej patelni, wlać
szklanka-półtora gorącego bulionu wołowego i dusić na małym ogniu pod przykryciem
30 minut.
4. Po pół godzinie dopraw buraki przyprawami, koncentratem pomidorowym, solą do smaku
i dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Wszystko wymieszać i po minucie zdjąć
z ognia. Sos do barszczu jest gotowy.
5. Gdy mięso jest ugotowane, wyjmij je z bulionu i włóż posiekane do bulionu
pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj ziemniaki przez 10 minut.
6. Następnie włóż posiekaną kapustę do bulionu i gotuj przez kolejne 10 minut.
7. Tymczasem gotowaną wołowinę podzielić na kawałki, jeśli wołowina na
kość, usuń ją.
8. Gdy ziemniaki z kapustą ugotują, dodaj sól, a następnie włóż do
rosół SOS buraczany z pomidorem i czosnkiem, gotowana wołowina, dobrze wymieszaj, gotuj Barszcz przez kolejne trzy minuty na małym ogniu pod pokrywką, a następnie wyłącz ogień i pozwól barszczowi parzyć przez 10-15 minut.
9. Podawaj klasyczny barszcz wołowy na gorąco, doprawiając każdą porcję
śmietana.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g