Barszcz wołowy według klasyki z buraczkami i koncentratem pomidorowym

obfity barszcz czerwony na wołowinie z burakami i czosnkiem. Barszcz klasyczny z wołowiną gotuje się w dużych ilościach, aby go wystarczyło na 2-3 dni na obiad. To jest właśnie to danie, które staje się jeszcze smakuje lepiej drugiego dnia, kiedy jest dobrze zaparzony. Barszcz z wołowiną nie wymaga smażenia warzyw, wystarczy je zgasić w bulionie. Dodaj olej nie jest to konieczne, ponieważ wywar wołowy sprawia, że barszcz smakuje dość bogato. I podaje się klasyczny barszcz ze śmietaną.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 50 % 4 g
33 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Umyj wołowinę, włóż do rondla, zalej wodą i gotuj.
gdy woda z mięsem się zagotuje, usuń pianę, a następnie gotuj mięso na małym ogniu
półtorej godziny.
2. Obierz wszystkie warzywa, pokrój ziemniaki w dużą kostkę, kapustę
posiekaj, zetrzyj buraki i marchewkę na grubej tarce, posiekaj cebulę
kostkami.
3. Buraki, marchewki i cebulę włożyć do rondla lub głębokiej patelni, wlać
szklanka-półtora gorącego bulionu wołowego i dusić na małym ogniu pod przykryciem
30 minut.
4. Po pół godzinie dopraw buraki przyprawami, koncentratem pomidorowym, solą do smaku
i dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Wszystko wymieszać i po minucie zdjąć
z ognia. Sos do barszczu jest gotowy.
5. Gdy mięso jest ugotowane, wyjmij je z bulionu i włóż posiekane do bulionu
pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj ziemniaki przez 10 minut.
6. Następnie włóż posiekaną kapustę do bulionu i gotuj przez kolejne 10 minut.
7. Tymczasem gotowaną wołowinę podzielić na kawałki, jeśli wołowina na
kość, usuń ją.
8. Gdy ziemniaki z kapustą ugotują, dodaj sól, a następnie włóż do
rosół SOS buraczany z pomidorem i czosnkiem, gotowana wołowina, dobrze wymieszaj, gotuj Barszcz przez kolejne trzy minuty na małym ogniu pod pokrywką, a następnie wyłącz ogień i pozwól barszczowi parzyć przez 10-15 minut.
9. Podawaj klasyczny barszcz wołowy na gorąco, doprawiając każdą porcję
śmietana.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy