owsianka pszenna z masłem bez mleka
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Sortujemy zad pod kątem obecności małych kamyków i sorinok
Krok 3:
Spłucz z kurzu, Zwykle zmieniam wodę 2 razy
Krok 4:
Oto taki piękny złoty umyty zad
Krok 5:
Napełnij wodą, Stosunek zbóż do wody wynosi 1:2
Krok 6:
Solim
Krok 7:
Najlepiej gotować na rozdzielaczu płomienia-to dodatkowa gwarancja, że owsianka się nie przypali
Krok 8:
Doprowadzić do wrzenia
Krok 9:
Zmniejsz ogień do minimum
Krok 10:
Gotuj przez 15-20 minut z lekko otwartą pokrywką, mieszaj co 5 minut
Krok 11:
Kiedy woda zostanie wchłonięta - nasza owsianka pszenna na wodzie jest prawie gotowa. Wyłącz ogień i włóż masło
Krok 12:
Owsianka z masłem nie zepsuje się - więc możesz włożyć kolejny kawałek masła do talerza. Smacznego!
bardzo często jemy taką owsiankę-mam nadzieję, że ci się spodoba!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twarda Czerwona pszenica jara (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g