owsianka pszenna z masłem bez mleka

pyszna owsianka nadaje się jako dodatek do każdego dania! A gotowanie jest proste! Bardzo lubię owsiankę pszenną. Jest bardzo przydatny, ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu znajduje się w menu dla dzieci i jest idealny do żywienia dietetycznego, jest częścią obowiązkowej diety sportowców. Zawiera dużo błonnika, zawiera fosfor, żelazo i potas. Istnieją dwa rodzaje kaszy połtawskiej (zwykle nazywa się to po prostu kaszą pszenną) i Artek. Zrobiłam dziś kaszę Połtawską. Nawet nowicjusz w gotowaniu może ugotować taką owsiankę.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 63 % 17 g
131 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sortujemy zad pod kątem obecności małych kamyków i sorinok

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spłucz z kurzu, Zwykle zmieniam wodę 2 razy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oto taki piękny złoty umyty zad

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij wodą, Stosunek zbóż do wody wynosi 1:2

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Solim

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Najlepiej gotować na rozdzielaczu płomienia-to dodatkowa gwarancja, że owsianka się nie przypali

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Doprowadzić do wrzenia

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmniejsz ogień do minimum

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj przez 15-20 minut z lekko otwartą pokrywką, mieszaj co 5 minut

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kiedy woda zostanie wchłonięta - nasza owsianka pszenna na wodzie jest prawie gotowa. Wyłącz ogień i włóż masło

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Owsianka z masłem nie zepsuje się - więc możesz włożyć kolejny kawałek masła do talerza. Smacznego!

bardzo często jemy taką owsiankę-mam nadzieję, że ci się spodoba!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twarda Czerwona pszenica jara (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy