dżem z czerwonych gruszek z cukrem

taki dżem może być używany jako nadzienie do ciast. Dżem gruszkowy wcale nie jest trudny do przygotowania, a proces gotowania nie wymaga wiele wysiłku. Ale sam dżem okazuje się słodki, smaczny i pachnący .
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 47 g
189 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić dżem gruszkowy, potrzebujesz tylko dwóch składników - są to gruszki i cukier. Gruszki można stosować dowolnej odmiany. Najważniejsze jest to, że są dojrzałe i nie twarde.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj gruszki pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Następnie obierz, pokrój na pół i usuń rdzeń.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój obrane gruszki na kawałki i włóż do rondla, w którym ugotujesz dżem. Naczynia do gotowania mogą być emaliowane lub szklane. Nie używaj aluminium, aby nie doszło do utleniania soku owocowego. Kawałki gruszek mogą mieć dowolny rozmiar. Tutaj kształt kawałków nie odgrywa roli, ponieważ wtedy wszystko zostanie zmiażdżone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekane gruszki posyp cukrem i odstaw na 3-4 godziny, aby wypuściły sok. Cały cukier nie musi być dodawany od razu. Jeśli same gruszki są słodkie, cukier może być potrzebny mniej niż wskazano w przepisie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie gruszki wypuszczą sok. Postaw garnek na ogniu i zagotuj wszystko. Gotuj gruszki na małym ogniu przez 30 minut. W tym czasie gruszki staną się bardzo miękkie i ugotują się.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel całą masę gruszki za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka. Następnie włóż patelnię do ognia i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Nie zapomnij wymieszać masy, aby dżem nie zaczął się palić. Im dłużej gotuj dżem, tym będzie grubszy i ciemniejszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki z dżemem w wygodny dla Ciebie sposób. Można to zrobić w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub nad gorącą parą. Pokrywki są po prostu zalane wrzącą wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wrzący dżem do przygotowanych słoików i przykryj pokrywką. Zawiń słoiki w ciepły koc i całkowicie ostudź w tej formie. Następnie zawiń w koc? Jest to konieczne, aby dżem ostygł tak wolno, jak to możliwe. Przy takim ochłodzeniu stanie się jeszcze grubszy. Przechowuj schłodzone słoiki w chłodnym miejscu. Miłego poczęstunku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy