zielona zupa szczawiowa na wieprzowinie z jajkami

zdrowa, bardzo aromatyczna i pyszna zupa!
ONeilAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 50 % 5 g
węglowodany 20 % 2 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składanie wszystkich składników razem. Nie zapomnij wcześniej ugotować jajek i przygotować pieprz i sól do przypraw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Niezbyt drobno kroimy mięso.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij pokrojoną wieprzowinę do gotowania w trzech litrach wody. Gotuj po gotowaniu przez pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie obieramy ziemniaki i cebulę. Pokrój ziemniaki na małe kawałki, pozostaw cebulę w całości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj natkę pietruszki i koperek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Siekamy również szczaw-bezpośrednio wraz z łodygami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec posiekaj jajka na twardo.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z bulionu wyjmujemy mięso i wkładamy do niego ziemniaki z cebulą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ziemniaki zmiękną, Dodaj do zupy wszystkie warzywa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po trzech minutach dodaj jajka i mięso do zupy, usuń cebulę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Mniejsze cięcie gotowanej cebuli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż cebulę z powrotem do zupy. Dodaj śmietanę. Sól i dodaj czarny pieprz do smaku. Nasza zupa jest gotowa! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g

Podobne przepisy