pierogi z lodami wiśniowymi

bezmięsne posiłki mogą być naprawdę pyszne! Proponuję zrobić pierogi z mrożonymi wiśniami. Będą smakować wszystkim, chociaż są uważane za danie wegetariańskie. Kolejną zaletą przepisu jest to, że możesz gotować zimą, wyjmując zebrane jagody z zamrażarki.
stefaniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 78 % 28 g
167 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

najpierw wyjmujemy wiśnię z zamrażarki, aby miała czas na stopienie.

w tym czasie przygotowujemy ciasto:
- przesiej mąkę, sól do głębokiego pojemnika, wlej olej słonecznikowy i gorącą wodę (nie wrzącą wodę!);
- zagnieść ciasto. Nie powinien przyklejać się do dłoni, ale być elastyczny i sprężysty;
- pozwól mu usiąść dosłownie 15-20 minut.

dalej w znanym schemacie:
- rozwałkuj warstwę, Wytnij koła szklanką;
- rozłóż nadzienie z kilku jagód na środku, uformuj pierogi.

gdy wszystkie pierogi będą gotowe, wysyłamy je partiami do wrzącej wody. Gotuj przez 10 minut.

pierogi są zwykle podawane ze śmietaną. A ja radzę zmienić tradycje i przygotować sos wiśniowy. Niesamowicie pyszne!

aby to zrobić, musisz ugotować sok wiśniowy z cukrem. Gdy syrop się zagotuje, wlej skrobię rozcieńczoną w wodzie cienkim strumieniem. Gotuj jeszcze minutę lub dwie, mieszając.

jedz pierogi, polewając je sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sok wiśniowy - 47   kcal/100g
  • Mrożone wiśnie - 46   kcal/100g

Podobne przepisy