skład / składniki
metoda gotowania
najpierw wyjmujemy wiśnię z zamrażarki, aby miała czas na stopienie.
w tym czasie przygotowujemy ciasto:
- przesiej mąkę, sól do głębokiego pojemnika, wlej olej słonecznikowy i gorącą wodę (nie wrzącą wodę!);
- zagnieść ciasto. Nie powinien przyklejać się do dłoni, ale być elastyczny i sprężysty;
- pozwól mu usiąść dosłownie 15-20 minut.
dalej w znanym schemacie:
- rozwałkuj warstwę, Wytnij koła szklanką;
- rozłóż nadzienie z kilku jagód na środku, uformuj pierogi.
gdy wszystkie pierogi będą gotowe, wysyłamy je partiami do wrzącej wody. Gotuj przez 10 minut.
pierogi są zwykle podawane ze śmietaną. A ja radzę zmienić tradycje i przygotować sos wiśniowy. Niesamowicie pyszne!
aby to zrobić, musisz ugotować sok wiśniowy z cukrem. Gdy syrop się zagotuje, wlej skrobię rozcieńczoną w wodzie cienkim strumieniem. Gotuj jeszcze minutę lub dwie, mieszając.
jedz pierogi, polewając je sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sok wiśniowy - 47 kcal/100g
- Mrożone wiśnie - 46 kcal/100g