skład / składniki
metoda gotowania
1. Zróbmy sos:
- czosnek i cebulę obieramy, spłukujemy, drobno kroimy;
- marchewki i korzeń selera również obieramy, myjemy i kroimy (marchewki-w bardzo cienkie plasterki, korzeń-w małe kostki);
- pomidory zalać wrzącą wodą, oddzielić skórę, pozostawić miąższ;
- przygotowane składniki smażymy na oliwie z oliwek przez około 5 minut, po czym wlewamy wino i trzymamy w ogniu, aż alkohol wyparuje;
- rozłóż warzywa na patelni;
- mięso mielone smażymy również na oliwie z oliwek przez około 5-6 minut, po czym mieszamy z warzywami, dodajemy koncentrat pomidorowy, bulion z kurczaka, oregano, sól, pieprz.
2. Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
3. Serwujemy danie: rozprowadzamy porcję makaronu, uzupełniamy sosem i dekorujemy świeżymi ziołami.
wyszło apetycznie!
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g