domowy syrop czekoladowy

Idealny do serwowania lodów, ciast, koktajli mlecznych. Jest to bardzo prosty przepis na przygotowanie syropu, który stanie się ratownikiem podczas dekorowania różnych potraw. Mogą polać kulki lodów, kawałek ciasta lub inne wypieki. Ponadto nada każdemu daniu czekoladowy smak.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 3 % 2 g
węglowodany 91 % 53 g
239 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki i przybory (rondel / kadzi, trzepaczka, łyżka, nóż). Weź mały rondel lub chochlę, w której ugotujesz syrop czekoladowy. Ostrożnie przenieś do niego z paczki kakao, nie wlewaj, a mianowicie przenieś, ponieważ jest to proszek, a posypanie go podniesie kurz. Teraz ostrożnie wlej wodę do pojemnika z kakao.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść patelnię / kadzi z zawartością na średnim ogniu. Trzepaczką stale mieszaj zawartość podgrzewanego pojemnika, doprowadzając mieszaninę do całkowitego rozpuszczenia proszku kakaowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy kakao się rozpuści, a masa stanie się jednorodna bez wyjmowania pojemnika z pieca, wlej cukier granulowany. Podobnie jak w poprzednim kroku, Kontynuuj zagniatanie wszystkich składników, ciągle mieszając je trzepaczką, doprowadzając masę do wrzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy to się stanie, dodaj pozostałe składniki, a mianowicie sól i wanilinę. Ponieważ wanilinę należy dodać najmniejszą, najwygodniej jest użyć noża z tępym końcem, wpisując bardzo małą wanilinę na czubku, a następnie dodać ją do przygotowanego syropu. Kontynuuj gotowanie syropu przez 3 minuty (powinien się zagotować). Następnie wyjmij pojemnik z syropem z pieca. Syrop jest gotowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaje tylko ostudzić. Aby to zrobić, nie musisz nic robić, po prostu pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie, już schłodzony syrop czekoladowy, wlej do miski (jeśli planujesz go natychmiast użyć) lub do słoika (jeśli gotujesz do wykorzystania w przyszłości). Przechowuj syrop w lodówce. Okres trwałości takiego syropu wynosi około 3 miesięcy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Taki syrop czekoladowy pasuje do wielu potraw, ponieważ ma klasyczny smak, bez egzotyki. Dobrze nadaje się do impregnacji ciast, jest świetną polewą do deserów, a nawet dodatkiem do mleka - więc teraz dzieci nie muszą nawet zmuszać do picia, sami będą prosić ;)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy