skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki i przybory (rondel / kadzi, trzepaczka, łyżka, nóż). Weź mały rondel lub chochlę, w której ugotujesz syrop czekoladowy. Ostrożnie przenieś do niego z paczki kakao, nie wlewaj, a mianowicie przenieś, ponieważ jest to proszek, a posypanie go podniesie kurz. Teraz ostrożnie wlej wodę do pojemnika z kakao.
Krok 2:
Umieść patelnię / kadzi z zawartością na średnim ogniu. Trzepaczką stale mieszaj zawartość podgrzewanego pojemnika, doprowadzając mieszaninę do całkowitego rozpuszczenia proszku kakaowego.
Krok 3:
Gdy kakao się rozpuści, a masa stanie się jednorodna bez wyjmowania pojemnika z pieca, wlej cukier granulowany. Podobnie jak w poprzednim kroku, Kontynuuj zagniatanie wszystkich składników, ciągle mieszając je trzepaczką, doprowadzając masę do wrzenia.
Krok 4:
Gdy to się stanie, dodaj pozostałe składniki, a mianowicie sól i wanilinę. Ponieważ wanilinę należy dodać najmniejszą, najwygodniej jest użyć noża z tępym końcem, wpisując bardzo małą wanilinę na czubku, a następnie dodać ją do przygotowanego syropu. Kontynuuj gotowanie syropu przez 3 minuty (powinien się zagotować). Następnie wyjmij pojemnik z syropem z pieca. Syrop jest gotowy.
Krok 5:
Pozostaje tylko ostudzić. Aby to zrobić, nie musisz nic robić, po prostu pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie, już schłodzony syrop czekoladowy, wlej do miski (jeśli planujesz go natychmiast użyć) lub do słoika (jeśli gotujesz do wykorzystania w przyszłości). Przechowuj syrop w lodówce. Okres trwałości takiego syropu wynosi około 3 miesięcy.
Krok 6:
Taki syrop czekoladowy pasuje do wielu potraw, ponieważ ma klasyczny smak, bez egzotyki. Dobrze nadaje się do impregnacji ciast, jest świetną polewą do deserów, a nawet dodatkiem do mleka - więc teraz dzieci nie muszą nawet zmuszać do picia, sami będą prosić ;)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g