skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej wodę do suchego, czystego Turku.
Krok 2:
Odmierz kawę.
Krok 3:
Dodaj kawę do wody.
Krok 4:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Dodaj cukier. W tym momencie, jeśli chcesz, możesz dodać przyprawy-cynamon, pieprz, kardamon...
Krok 6:
Wymieszaj.
Krok 7:
Umieść Turka na kuchence.
Krok 8:
Gotuj, aż się spieni, a gdy dojdzie do górnej krawędzi, zdejmij turkę z ognia.
Krok 9:
Wlej część pianki do kubka i wróć do pieca. Poczekaj na pianę, ponownie wlej część piany do kubka.
Krok 10:
Włóż Turka z powrotem do pieca, poczekaj na pianę, wyjmij z pieca, pozostaw Turka na 2 minuty, aby osad spadł.
Krok 11:
Wlej kawę do filiżanki bez rozpraszania.
Krok 12:
Kawa jest podawana z filiżanką wody do popijania. Każdy łyk kawy jest jak pierwszy.
tajemnice kawy w Turku:
- musisz wziąć dobrą wodę, przefiltrowaną i bez smaku; smak kawy zależy od smaku wody
- kawa potrzebuje najdrobniejszego mielenia, ma konsystencję podobną do cukru pudru
- początkowy stosunek kawy do wody wynosi 1: 6
- wszystkie składniki umieszcza się tylko w zimnej wodzie
- wymieszaj kawę tylko raz-przed parzeniem, więc musisz to zrobić ostrożnie
- kiedy Turka jest na kuchence-nie odchodź od niej.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Kawa mielona - 200 kcal/100g