Jak zaparzyć kawę w jezwe

Turka i sekrety - i nie potrzebujesz ekspresu do kawy! Czytaj i gotuj! Po zapoznaniu się z tymi sekretami nikt już nie pójdzie do kawiarni na kawę, każdy może zrobić turecką kawę w domu.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 43 % 3 g
39 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej wodę do suchego, czystego Turku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odmierz kawę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kawę do wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier. W tym momencie, jeśli chcesz, możesz dodać przyprawy-cynamon, pieprz, kardamon...

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść Turka na kuchence.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj, aż się spieni, a gdy dojdzie do górnej krawędzi, zdejmij turkę z ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej część pianki do kubka i wróć do pieca. Poczekaj na pianę, ponownie wlej część piany do kubka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż Turka z powrotem do pieca, poczekaj na pianę, wyjmij z pieca, pozostaw Turka na 2 minuty, aby osad spadł.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej kawę do filiżanki bez rozpraszania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kawa jest podawana z filiżanką wody do popijania. Każdy łyk kawy jest jak pierwszy.

tajemnice kawy w Turku:
- musisz wziąć dobrą wodę, przefiltrowaną i bez smaku; smak kawy zależy od smaku wody
- kawa potrzebuje najdrobniejszego mielenia, ma konsystencję podobną do cukru pudru
- początkowy stosunek kawy do wody wynosi 1: 6
- wszystkie składniki umieszcza się tylko w zimnej wodzie
- wymieszaj kawę tylko raz-przed parzeniem, więc musisz to zrobić ostrożnie
- kiedy Turka jest na kuchence-nie odchodź od niej.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Kawa mielona - 200   kcal/100g

Podobne przepisy