skład / składniki
metoda gotowania
namocz fasolę przez 2 godziny, a następnie włóż do rondla, dodaj 2 litry wody, cebulę, czosnek i liść laurowy. Gotuj przez 1 godzinę.
pokrój ziemniaki, cebulę, pomidor i marchewkę.
dodaj jajko, sól i pieprz do mięsa mielonego. Wymieszaj i uformuj klopsiki.
rozgrzej patelnię, posmaruj odrobiną oleju roślinnego i usmaż klopsiki ze wszystkich stron.
po godzinie wyjmij cebulę, czosnek i liść laurowy z patelni. Włóż warzywa i klopsiki do bulionu. Gotuj przez 15 minut. Pod koniec gotowania sól i pieprz do smaku.
czerwona fasola jest jednym z najzdrowszych pokarmów obecnych w naszej diecie.
fasola jest łatwo przyswajalnym białkiem. Jest to doskonała alternatywa dla mięsa dla wegetarian i osób poszczących. Czerwona fasola zawiera do 25% białka, które pod względem wartości odżywczej nie jest gorsze od białka mięsa. Ponadto białko fasoli jest wchłaniane w 70-80%.
Fasola na odchudzanie. Czerwona fasola zawiera substancje hamujące apetyt, a także hamują wchłanianie szybkich węglowodanów, zmniejszając w ten sposób ilość kalorii wchodzących do organizmu.
korzyści dla serca i naczyń krwionośnych. Zawarta w czerwonej fasoli arginina bierze udział w procesach metabolizmu azotu, działając insulinopodobnie, co pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko cukrzycy. Kwas foliowy może obniżać poziom homocysteiny, której wysoki poziom jest jednym z czynników powodujących choroby serca i naczyń krwionośnych. Wysokie stężenie magnezu w fasoli wpływa na krążenie krwi.
korzyści dla jelit. Czerwona fasola zawiera dużą ilość błonnika. Włókna roślinne mają korzystny wpływ na stan układu pokarmowego, przyczyniając się do oczyszczenia jelit oraz usuwania toksyn i toksyn. Jedna szklanka fasoli zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na błonnik.
korzyści dla odporności. Siarka zawarta w czerwonej fasoli ma pozytywny wpływ na odporność i zwiększa odporność organizmu na infekcje. Właściwości przeciwutleniające przyspieszają eliminację toksyn, a także poprawiają stan układu odpornościowego.
Wysoka zawartość witamin i pierwiastków śladowych. Fasola zawiera wiele ważnych składników odżywczych dla organizmu. Czerwona fasola jest rekordzistą pod względem obecności glinu, boru, potasu, wapnia, magnezu i miedzi. Zawiera również dużo siarki, fosforu i żelaza. Witaminy z grupy B, a także C, E, K i niezbędne aminokwasy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
fasoli nie należy jeść na surowo, ponieważ może to spowodować zatrucie. Surowa fasola zawiera phasin i phaseolunatite-toksyczne substancje, które można łatwo zneutralizować przez moczenie fasoli w wodzie lub jakąkolwiek obróbkę cieplną.
fasola znajduje się we wszystkich kuchniach świata, przygotowując z niej wiele potraw, od dietetycznych po świąteczne.
przed gotowaniem suchą fasolę moczy się w wodzie przez kilka godzin, a następnie długo gotuje. Fasola w puszkach może ułatwić gotowanie i skrócić czas, a fasola w puszkach zachowuje znaczną część witamin i pierwiastków śladowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g