czekolada na mleczku kakaowym
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj kakao z cukrem. Rozpuść masło w rondlu, dodaj do niego części kakaowe, cukier, ciągle mieszając.
Krok 2:
Wlej mleko również w częściach, dostosowując konsystencję przyszłej czekolady.
Krok 3:
Można spróbować podczas gotowania. Jeśli jest za dużo kakao jak na twój gust, dodaj mleko. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia. Wlać powstałą płynną masę do foremek do lodu lub babeczek. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy czekolada się zestali, będziesz mieć wspaniałe czekoladki na herbatę!
i być może zawsze zrobisz swoją naturalną czekoladę, która nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników, w przeciwieństwie do zakupionej. Poczuj różnicę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g