winegret z kiszonej marynaty

co może smakować lepiej niż klasyczny winegret! Zdrowa i witaminowa sałatka warzywna na twoim stole. Wygląda kolorowo i z tego powodu apetycznie! Idealny na rodzinny posiłek i świąteczną ucztę. Warto spróbować!
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 64 % 9 g
67 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ziemniaki myjemy, wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy do miękkości przez około 20-25 minut, w zależności od odmiany ziemniaków. Gotowość można łatwo sprawdzić, przekłuwając bulwy ostrym nożem. Nie warto rozgotowywać ziemniaków, aby po pokrojeniu nie zamieniły się w tłuczone ziemniaki. Wyjmujemy go z wody, pozostawiamy do ostygnięcia, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zwykle używam do tego okrągłego sitka z kwadratowymi podziałami, a następnie wszystko odbywa się szybko i schludnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj marchewki przez 30-35 minut, schłodź, obierz i pokrój w małe kostki jak ziemniaki. Ugotowałam marchewki w tym samym garnku z ziemniakami i pokroiłam je tym samym sitkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W ogórkach odcinamy końcówki i kroimy je w te same małe kostki, co ziemniaki i marchewki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj buraki do miękkości przez około 40 minut, schłodź, obierz i trzy na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj cebulę i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Moje warzywa i posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj ziemniaki, marchew, ogórki i zielony groszek w salaterce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj buraki i kapustę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól i pieprz do smaku, posyp koperkiem i wlej nierafinowany olej roślinny. Mieszać. Sałatka gotowa!

w tym przepisie starałem się krótko, ale wyraźnie wyjaśnić, jak zrobić klasyczny winegret. Metoda jest dość prosta, zrozumiała i najbardziej zwyczajna: gotuj i obierz warzywa, posiekaj wszystkie składniki, wymieszaj, Posol i dopraw olejem słonecznikowym. Czasami gotuję buraki, ziemniaki i marchewkę wieczorem, a rano robię sałatkę w kilka minut. Ten przepis na winegret z kiszoną kapustą jest mi znany od dzieciństwa, ponieważ w mojej rodzinie to danie było często obecne na stole. Winegret czasami ratuje rodzinny obiad, gdy po pracy nie ma możliwości ugotowania czegoś. Co roku zawsze ozdabiał nasz stół noworoczny. Klasyczny winegret wolę od wszystkich innych. Chociaż czasami dla odmiany gotuję inne opcje, ale nadal wolę to.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g

Podobne przepisy