soba japoński makaron z bakłażanem

japoński makaron gryczany soba z warzywami-spróbuj, zaskocz! Taki znany mi produkt jak gryka w nietypowej formie-makaron. Nie mogłem przegapić i próbowałem gotować. Przygotowałem sos z sosem sojowym i octem ryżowym do makaronu. Byłam bardzo zadowolona z mojej decyzji o spróbowaniu tego dania i teraz polecam! Wszystko jest bardzo smaczne i apetyczne!
faustinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 61 % 14 g
106 kcal
IG: 71 / 29 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Włóż makaron do gotowania zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. W międzyczasie przygotuj sos. Pokrój warzywa w wygodny sposób. Kroiłam marchewki, paprykę i bakłażana w paski. Cebula i czosnek w plasterkach.

3. Rozgrzej patelnię z olejem. Podsmaż trochę cebuli, czosnku. Dodaj marchewki i paprykę. Smażyć przez 5 minut, następnie dodać bakłażana.

4. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, przyprawy i zieloną cebulę. Doprowadzić wszystko do gotowości.

5. Połóż makaron na talerzu, połóż warzywa na wierzchu. Podawaj na gorąco!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy