ryż z oliwą z oliwek i mrożoną włoską mieszanką

Masz dość nudnych potraw? Jest wyjście! Gotuj jasne warzywa z ryżem! To jasny i niezwykle piękny dodatek. Przygotowuje się go prosto i szybko, ale okazuje się soczysty i smaczny. Możesz go ugotować o każdej porze roku, ale u nas to danie jest szczególnie popularne zimą, kiedy chcesz przynajmniej kawałek lata.
ReveRitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 81 % 34 g
184 kcal
IG: 38 / 62 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

nie każdy ryż nadaje się do tego dania - najlepiej użyć "basmati" lub "parboild", lepiej znanego jako ryż gotowany na parze. Kleiste odmiany ryżu w ogóle nie są odpowiednie.

przed głównym etapem gotowania ryż należy ugotować, a przed gotowaniem należy dokładnie spłukać. Aby ugotować taki ryż, musisz wziąć dwa razy więcej wody niż zboża. Ryż należy włożyć do wrzącej wody i gotować, aż całkowicie wchłonie wodę (około 20 minut). Gotowy ryż należy włożyć do naczynia i przykryć pokrywką.

teraz możesz przejść do głównej części gotowania. Idealnym naczyniem do przygotowania przystawki z włoską mieszanką warzywną jest patelnia wok. Ale możesz go ugotować na dowolnej innej patelni.

więc podgrzej oliwę z oliwek na patelni. W międzyczasie obierz czosnek z łuski, drobno posiekaj. Teraz musisz dodać czosnek do rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor, aby "dał" swój aromat olejowi.

wlej włoską mieszankę warzywną na patelnię, wymieszaj. Posolić, posypać białym pieprzem i doprawić szczyptą ulubionych aromatycznych ziół.

warzywa smażyć na dużym ogniu przez 10 minut. Nie zapomnij przeszkadzać! Następnie dodaj pół szklanki bulionu warzywnego (lub wrzącej wody), przykryj, zmniejsz ogrzewanie i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą gotowe. Zajmie to około 15-20 minut. Konieczne jest odparowanie nadmiaru płynu.

wymieszaj ryż z warzywami. Spróbuj naczynia, jeśli to konieczne, dodaj sól i pieprz, gotuj na parze pod pokrywką przez kolejne 10 minut.

ryż z mrożonymi warzywami jest gotowy!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g
  • Włoska mieszanka mrożona - 114   kcal/100g

Podobne przepisy