keczup pomidorowy na makaronie z cukrem i musztardą

pyszne, proste i zdrowe! Trochę pikantne i kwaśne: -). Moja rodzina nie lubi keczupów sklepowych, dlatego ciągle szukam nowych i ciekawych przepisów na domowe sosy. Oto jedna z wielu opcji.
NikaForeverAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 81 % 13 g
43 kcal
IG: 54 / 0 / 46

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przegotowanej wodzie rozcieńczyć koncentrat pomidorowy. Stawiamy mieszaninę na dużym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciągle mieszając dodaj sól i cukier

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i posiekaj cebulę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cebulę, zagotuj i zmniejsz ogień do minimum. Regularnie mieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pieprz, goździki ,koperek (jeśli masz suszony koperek) i 2 łyżki.ocet. Pozostaw wrzącą wodę na minimalnym ogniu przez 40-45 minut od czasu do czasu mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli masz świeży koperek - umyj go i posiekaj

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    3 minuty przed końcem gotowania dodaj posiekany czosnek i koperek

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyłącz ogień, dodaj liść laurowy i musztardę, przykryj pokrywką i odstaw na 7 minut, po czym dodaj pozostały ocet i wymieszaj. Jeśli chcesz zrobić puste miejsce na zimę-keczup należy wlać do sterylnych słoików i zamknąć sterylnymi pokrywkami specjalnym kluczem. Można go również po prostu wlać do słoika i przechowywać w lodówce bez konserwacji przez 5-6 dni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ketchup jest gotowy :) podajemy do mięsa, makaronu lub używamy do robienia pizzy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy