kurczak w wędzarni na prostej marynacie
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej wodę do wygodnego pojemnika i rozcieńcz w nim sól. Na 1 litr wody potrzebujesz 100 g soli.
Krok 2:
Dodaj ziarna pieprzu.
Krok 3:
Zanurz kurczaka w wodzie, przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin. Niech się marynuje.
Krok 4:
Następnie wysusz kurczaka przez godzinę w temperaturze pokojowej. Jeśli jest muszka lub muchy, zawieś ptaka i zawiń go w gazę.
Krok 5:
Przygotuj wędzarnię i połóż kurczaka na ruszcie.
Krok 6:
Wędzić przez 15 minut na najwyższym ogniu. Następnie odwróć i odczekaj kolejne 5 minut.
Krok 7:
Zanurz kurczaka we wrzącej wodzie i gotuj bez wrzenia przez 1-1, 5 godziny.
Krok 8:
Wyjmij i ostudź. Na mokrego kurczaka można nałożyć ulubione przyprawy. W takim przypadku musisz dać kurczakowi co najmniej jeden dzień, aby górne warstwy mięsa i skóry były nasycone aromatami.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g