kompot truskawkowy w słoikach na zimę
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oderwij kucyki i umyj truskawki. Gotujemy wodę.
Krok 2:
Sterylizujemy słoiki
Krok 3:
I sterylizuj pokrywki
Krok 4:
Gdy woda się zagotuje, blanszujemy w niej truskawki. Opuszczamy na 20-30 sekund.3-4 razy. I wkładamy do sterylnych słoików
Krok 5:
W wodzie, w której blanszowano truskawki, wlej cukier
Krok 6:
I ponownie zagotuj
Krok 7:
Napełnij słoiki truskawkami wrzącą wodą
Krok 8:
Zamknij pokrywkę i zamknij
Krok 9:
Odwróć puszki. Gdy tylko ostygną, możesz je wyczyścić w piwnicy lub spiżarni
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g