kompot truskawkowy w słoikach na zimę
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Oderwij kucyki i umyj truskawki. Gotujemy wodę.
Krok 2:

Sterylizujemy słoiki
Krok 3:

I sterylizuj pokrywki
Krok 4:

Gdy woda się zagotuje, blanszujemy w niej truskawki. Opuszczamy na 20-30 sekund.3-4 razy. I wkładamy do sterylnych słoików
Krok 5:

W wodzie, w której blanszowano truskawki, wlej cukier
Krok 6:

I ponownie zagotuj
Krok 7:

Napełnij słoiki truskawkami wrzącą wodą
Krok 8:

Zamknij pokrywkę i zamknij
Krok 9:

Odwróć puszki. Gdy tylko ostygną, możesz je wyczyścić w piwnicy lub spiżarni
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g

