kompot truskawkowy w słoikach na zimę

pyszne domowe przygotowanie, które każdy pokocha! Łatwy w użyciu, zdrowy i bardzo smaczny
SzkatułkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
38 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oderwij kucyki i umyj truskawki. Gotujemy wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sterylizujemy słoiki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I sterylizuj pokrywki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy woda się zagotuje, blanszujemy w niej truskawki. Opuszczamy na 20-30 sekund.3-4 razy. I wkładamy do sterylnych słoików

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W wodzie, w której blanszowano truskawki, wlej cukier

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I ponownie zagotuj

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij słoiki truskawkami wrzącą wodą

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamknij pokrywkę i zamknij

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć puszki. Gdy tylko ostygną, możesz je wyczyścić w piwnicy lub spiżarni

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy