skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki.
Krok 2:

Morwa.
Krok 3:

Wlej wodę do cukru.
Krok 4:

Wymieszaj.
Krok 5:

Zagotuj syrop.
Krok 6:

Opłucz morwę.
Krok 7:

Wrzuć do durszlaka.
Krok 8:

Przenieś do miednicy.
Krok 9:

Wlej syrop..
Krok 10:

Gotować.
Krok 11:

Ochłodzić.
Krok 12:

Ponownie zagotuj.
Krok 13:

Ponownie ostudzić.
Krok 14:

Zagotuj 3.raz.
Krok 15:

Dodaj Lim.kwas.
Krok 16:

Zagotuj.
Krok 17:

Sprawdzanie kropli.
Krok 18:

Wlej do słoików.
Krok 19:

Przygotuj czapki.
Krok 20:

umyj jagody pod kranem. Następnie przygotowujemy syrop cukrowy. Cukier rozpuszczamy w rondlu z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przenieś jagody do innej patelni i wlej jeszcze nie schłodzony syrop na wierzch. Przestawiamy drugą patelnię na kuchence i gotujemy przez pięć minut, po czym dżem z morwy powinien całkowicie ostygnąć.
ponownie gotuj schłodzoną mieszaninę morwy i syropu cukrowego przez 10 minut na małym ogniu. Powtarzamy to jeszcze raz i przystępujemy do dodawania sproszkowanego kwasu cytrynowego. Szybko wlej gorący dżem z morwy do słoików (powinny być ugotowane) zwiń je i włóż do spiżarni już schłodzone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Morwa - 52 kcal/100g

