skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj ziemniaki i marchewki, włóż do rondla, napełnij wodą, aby warzywa były całkowicie pokryte. Wysyłamy do ognia, gotujemy do całkowitego ugotowania, około 20-25 minut od momentu wrzenia. Warzywa powinny stać się miękkie. Spuść wodę, pozostaw na chwilę.
2. Jajka kurze gotujemy na twardo. Zajmie to 7-8 minut. Schłodzić jajka w pojemniku z zimną wodą, a następnie oczyścić ze skorupy. Oddziel żółtka od białek. Zetrzyj białka na grubej tarce i po prostu ugniataj żółtka widelcem, aby równomiernie pokruszyły się na spodku.
3. Obierz cebulę, pokrój tak małe, jak to możliwe. Spuść płyn z konserwowanego różowego łososia, ugniataj widelcem.
4. Wcześniej ugotowane ziemniaki miały czas na ostygnięcie, obierz je i zetrzyj na grubej tarce. Marchewki są również obrane i starte.
5. Wybieramy piękne danie, na którym podamy sałatkę i zaczynamy tworzyć warstwy: warstwę ziemniaków, posmaruj majonezem, solą, pieprzem, następnie warstwę różowego łososia, a na wierzchu posiekaną cebulę, ponownie majonez.
6. Zetrzyj cheddar na drobnej tarce i rozłóż następną warstwę. A teraz rozłóż marchewki, równomiernie rozprowadź, posmaruj majonezem. I wreszcie przyszła kolej na białko jaja, ponownie posmaruj trochę majonezem.
7. Posyp powierzchnię sałatki żółtkami, udekoruj świeżym koperkiem. Możesz ozdobić w inny sposób, jeśli tylko danie cieszy oko.
8. Sałatkę wysyłamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, jest to konieczne, aby warstwy były odpowiednio nasączone.
podawaj na stole, jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g
- Różowy łosoś konserwowy - 136 kcal/100g