Sałatka Mimoza z cheddarem i różowym łososiem

ulubiona sałatka na świątecznym stole! Gotuj! Sałatka Mimoza z różowym łososiem i serem to jedna z odmian klasycznego, ulubionego dania wszystkich. Jak sama nazwa wskazuje, danie jest przygotowywane z różowego łososia w puszkach. Ser jest używany przez Cheddar - pasuje tutaj idealnie. Ilość majonezu można dostosować do smaku. Oczywiście lepiej nie przesadzać, aby wszystko było z umiarem. I tak, domowy majonez jest zawsze priorytetem! Warzywa są gotowane, a następnie mielone i układane warstwami na płaskim talerzu. Możesz podawać sałatkę w głębokiej salaterce.
777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 21 % 6 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

1. Umyj ziemniaki i marchewki, włóż do rondla, napełnij wodą, aby warzywa były całkowicie pokryte. Wysyłamy do ognia, gotujemy do całkowitego ugotowania, około 20-25 minut od momentu wrzenia. Warzywa powinny stać się miękkie. Spuść wodę, pozostaw na chwilę.

2. Jajka kurze gotujemy na twardo. Zajmie to 7-8 minut. Schłodzić jajka w pojemniku z zimną wodą, a następnie oczyścić ze skorupy. Oddziel żółtka od białek. Zetrzyj białka na grubej tarce i po prostu ugniataj żółtka widelcem, aby równomiernie pokruszyły się na spodku.

3. Obierz cebulę, pokrój tak małe, jak to możliwe. Spuść płyn z konserwowanego różowego łososia, ugniataj widelcem.

4. Wcześniej ugotowane ziemniaki miały czas na ostygnięcie, obierz je i zetrzyj na grubej tarce. Marchewki są również obrane i starte.

5. Wybieramy piękne danie, na którym podamy sałatkę i zaczynamy tworzyć warstwy: warstwę ziemniaków, posmaruj majonezem, solą, pieprzem, następnie warstwę różowego łososia, a na wierzchu posiekaną cebulę, ponownie majonez.

6. Zetrzyj cheddar na drobnej tarce i rozłóż następną warstwę. A teraz rozłóż marchewki, równomiernie rozprowadź, posmaruj majonezem. I wreszcie przyszła kolej na białko jaja, ponownie posmaruj trochę majonezem.

7. Posyp powierzchnię sałatki żółtkami, udekoruj świeżym koperkiem. Możesz ozdobić w inny sposób, jeśli tylko danie cieszy oko.

8. Sałatkę wysyłamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, jest to konieczne, aby warstwy były odpowiednio nasączone.

podawaj na stole, jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g
  • Różowy łosoś konserwowy - 136   kcal/100g

Podobne przepisy